Oog
Oog Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Houd de ogen van je paard gezond

Welzijn Opvallend Verzorging

We weten allemaal wat ervoor zorgt dat onze eigen ogen gezond blijven, maar bij onze paarden staan we er minder bij stil. Een goede gezondheid van de ogen begint met een goed immuunsysteem en een goed immuunsysteem begint met goede voeding. De meeste oogaandoeningen bij paarden kunnen worden voorkomen door een goed dieet. De volgende voertips houden de ogen van je paard scherp.

Onderzoeken in de jaren ‘50, eerst met katten en later met mensen, toonden aan dat patiënten die eten wat ‘van nature groeit’ een betere gezondheid hebben. Het ideale voer van paarden bevindt zich dus in de weide. Een andere optie is hooi met een hoge voedingswaarde. 

Omdat niet iedereen in de gelegenheid is zijn paard het hele jaar door op het gras te laten, moeten we ervoor zorgen dat ze het beste hooi krijgen dat er is en dat we alle voedingsstoffen die daarin missen aanvullen.

Supplementen

Er zijn verschillende supplementen die de ogen van je paard helpen gezond te houden. Voedingsmiddelen die omega-6 vetzuren bevatten staan erom bekend goed te zijn voor het oog. Een bekende omega-6 bron is vlees. Voor carnivoren geen probleem, maar paarden moeten het ergens anders zien te halen, bijvoorbeeld in noten en zaden. Vanwege het risico op koliek is het echter niet verstandig noten te voeren aan je paard. 

Lijnzaad is wel een uitstekende bron, naast bijvoorbeeld zwart sesamzaad. Oliën die omega-6 vetzuren bevatten kunnen helpen met de algemene weerstand en gezondheid van het oog.

Maanblindheid is een aandoening die vaak wordt aangepakt door middel van voedingsmiddelen met een hoog vitamine A-gehalte. Dit kan spinazie, zoete aardappel of bijvoorbeeld waterkers zijn. De zoete aardappel is geen gewone aardappel en kan - in kleine hoeveelheden - niet veel kwaad. 

Maanblindheid is ook te verlichten met bijvoorbeeld wortels en frambozen. Voer deze als lekkernij op een lege maag, maar overdrijf niet. Teveel is nooit goed. Een overdosis wortels maakt de bacteriën in de darmen van streek en dat kan leiden tot koliek. Daarnaast bevatten wortels heel erg veel suiker.

Leverfunctie

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn de ogen de ramen van de leverfunctie. Als er iets mis is met de lever zie je dat vaak aan de ogen. Ze gaan tranen, het derde ooglid steekt uit en de ogen worden rood en wazig. Behandel het onderliggende probleem - de lever dus - en ook de ogen zullen snel opknappen. 

Traditionele kruiden die gentiaanwortel, phellodendronschors, clematiswortel, tribulus, veres rehmannia wortel, lyceum of chrysant bevatten zijn goed voor de leverfunctie en dus ogen van het paard.

Meer moderne voedingsmiddelen die de lever behandelen zijn paardenbloemen, mariadistels, kurkuma, lavendel, klaverzuring en alsem. Deze groeien vaak in semi-wilde weilanden, wat extra goed uitkomt. Het is vaak erg leuk en interessant om te zien dat je paard selectief eet van de planten die hij nodig heeft.

Heb je geen gigantische weide vol kruiden tot je beschikking? Veel ervan zijn ook gedroogd of in poedervorm te verkrijgen.

Bron: Equine Wellnessmagazine