Manen
Manen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Maak je eigen staart- en manenspray

Welzijn Opvallend Verzorging

Om de manen en staart van je paard mooi glad en vrij van klitten te houden, gaan er soms bussen vol staart- en manenspray doorheen. Zeker als je paard hele lange en volle manen heeft. Wil je geld besparen? Ga dan aan de slag met deze leuke en makkelijke DIY en maak je eigen staart- en manenspray!

Wat heb je nodig?

120 ml conditioner De conditioner haalt staart en manen goed uit de klit. Je kunt gaan voor het goedkoopste merk, maar ook kiezen voor een natuurlijke conditioner zonder siliconen, parabenen of parfum. Wat je fijn vindt.

120 ml babyolie Babyolie zorgt voor een mooie glans en legt een glad laagje om de haren. Ook hier kun je weer kiezen voor het goedkoopste merk. Als je liever geen babyolie gebruikt, kun je ook voor amandelolie of jojoba olie kiezen.

120 ml water  Om de boel een beetje aan te lengen.

40 ml natuurazijn  De azijn zorgt ervoor dat alles goed mengt en - niet onbelangrijk - helpt het vlekken te verwijderen.

Sprayfles Je kunt een lege fles gebruiken van een oude spray (wel even goed schoonmaken) of een nieuwe kopen in de winkel.

Hoe maak je het?

Heel makkelijk. Doe alles bij elkaar in de sprayfles, hiervoor kun je eventueel een trechter gebruiken. En dan schudden maar!

Wil je meer of minder maken dan kun je de hoeveelheden aanpassen. Is de staart- en manenspray iets te dik of te dun naar je zin? Voeg dan wat extra water of juist conditioner toe. Speel een beetje met de hoeveelheden tot je de voor jou ideale substantie hebt.

Net als met ‘gewone’ staart- en manenspray moet je wel even opletten met waar je sprayt, die plekken kunnen behoorlijk glad worden. Ook vlechten zal wat moeilijker gaan omdat de haren niet meer zo stroef zijn.

Let wel op, sommige paarden kunnen allergische reacties vertonen op bepaalde ingrediënten. Gebruik daarom eerst maar een klein beetje van het product om te kijken hoe je paard erop reageert.