Afbeelding

7 tekenen van een slecht passend zadel

Welzijn Hanarchement Opvallend

Een slecht passend zadel kan pijn en trauma’s veroorzaken bij je paarden. Als ruiter merk je dit vaak in de training aan de prestaties van je paard. HorseChannel zette enkele waarschuwingssignalen op een rijtje die kunnen duiden op een slecht passend zadel.


1. Opzadelen

Je paard is zichtbaar chagrijnig en niet blij tijdens het opzadelen. Het paard kan allerlei tekenen van pijn geven, zoals schrapen of bijtgedrag bij het aansingelen.

2. Hoe langer hoe erger

Je paard gedraagt zich tijdens het rijden erg vervelend, en hoe langer je rijdt hoe erger dit wordt.

3. Rugproblemen

Een slecht passend zadel zal resulteren in een zeer gevoelige rug. Tijdens het rijden zul je merken dat het paard niet fijn over de rug loopt en niet wil ontspannen. Aan de blote rug van je paard kun je vaak aan zijn (slechte) bespiering zien dat het zadel slecht past.

4. Kreupelheid

Ook kreupelheid kan een gevolg zijn van een slecht passend zadel. Vanuit de rugproblemen kan kreupelheid ontstaan. Deze kreupelheid wordt in veel gevallen erger tijdens het rijden. Zadel het paard af en stap en draaf wat aan de hand. Als de kreupelheid minder wordt kan dit er op duiden dat je zadel slecht past.

5. ‘Vervelend’ gedrag

Bokken, stijgeren, wegrennen: je paard doet dit niet om je te pesten. Dit zijn allemaal signalen van ongemak en/of pijn. Een paard is een vluchtdier en zal vluchtgedrag vertonen als reactie op pijn.

6. Linksom en rechtsom

Een paard met een slecht passend zadel zal bepaalde (dressuur)oefeningen niet aankunnen en zal slecht willen buigen en vaak scheef zijn. Let op deze signalen, zoals een paard wat bijvoorbeeld ineens niet meer linksom wil galopperen.

7. Spooky

Een paard met pijn zal de focus op de ruiter verliezen en ‘spooky’ gedrag vertonen. Alles is opeens eng en zelfs een braaf paard kan ineens kijkerig worden.
Bron: HorseChannel