Rollen
Rollen

Waarom paarden rollen

Welzijn Opvallend Verzorging

Je hebt je paard net een flinke wasbeurt gegeven en hij ziet er op z’n best uit. Maar wat is het eerste dat hij doet als je hem daarna loslaat in de wei of paddock? Juist, rollen. In het modderigste gedeelte van het weiland, als het even kan. Irritant? Misschien wel, maar de kans is erg klein dat hij dat doet om jou te pesten. Maar waarom dan wel?

Waarom rollen paarden?

Rollen is een natuurlijke behoefte van paarden en meestal hebben ze er heel goede redenen voor. Zo kan het zijn dat je paard rolt om (sneller) op te drogen als hij nat is of om losse haren in zijn vacht kwijt te raken, bijvoorbeeld in deze tijd van het jaar waarin de zomervacht plaats maakt voor de wintervacht. Rollen is voor een paard ook een manier om zichzelf te beschermen tegen de zon of insecten, door zich te bedekken met zand. Dat zand is in de zomer ook nog eens lekker verkoelend. Rollen is dus vaak vooral heel lekker voor je paard, hij doet het om te relaxen. Laat je paard dus lekker gaan!

Daarnaast kunnen paarden ook rollen uit ongemak, bijvoorbeeld als ze jeuk of pijn hebben. De jeuk kan een onschuldige oorzaak hebben, zoals loszittend haar of zweet na het rijden, maar kan bijvoorbeeld ook zomereczeem betekenen. Daarnaast wordt rollen vaak in verband gebracht met koliek, het paard gaat dan rollen omdat hij pijn heeft. Dit is niet gevaarlijk, zolang je zorgt voor een zachte bodem en voldoende ruimte. Toch is rollen niet altijd een goede indicator voor koliek. Zo gaat niet ieder paard met koliek rollen, dat hangt van het paard zelf af. Je kunt rollen dus beter niet als indicatie voor de ernst van de koliek gebruiken.

Signalen

Een paard dat wil gaan rollen is vaak duidelijk te herkennen. In situaties waarin je niet wil dat je paard gaat rollen kun je dus op deze signalen letten om het te voorkomen. Hij schraapt met zijn hoeven over de grond, loopt in kleine cirkels met zijn neus laag bij de grond en ‘blaast’ door zijn neusgaten om te controleren of de bodem geschikt is. Als hij door zijn voorbenen buigt, weet je dat een rolpartij heel dichtbij is.

Samen rollen

Als een paard gaat rollen, volgen er vaak al snel meer. Misschien is het je wel eens opgevallen dat paarden in een kudde vaak een plek om te rollen delen. Ze rollen bijvoorbeeld om de beurt op een bepaalde plek in het weiland. Dit heeft te maken met geur, een belangrijk communicatiemiddel onder paarden. Door op dezelfde plek te rollen krijgt ieder paard in de kudde dezelfde geur en kunnen ze de groep herkennen.

Bron: Horsefiles/Bit & Cap