cap
cap

Je paard veilig toiletteren

Welzijn Opvallend

Ongelukken met een paard herinneren ons vaak aan het feit dat een ongeluk in een klein hoekje zit. En dat je, ook op de grond, in de omgang met paarden altijd alert moet blijven. Horseandhound vertelt het verhaal van Mary, die overleed tijdens het scheren, en geeft enkele tips voor een veilige werkomgeving tijdens het scheren of toiletteren van je paard.

Ongeluk

Mary (55 jaar) overleed aan verwondingen aan onder meer haar hoofd. Deze liep ze op op toen ze het paard van haar dochter aan het toiletteren was. Haar paard schrok ergens van en schopte zijn baasje weg. Mary’s hele leven had altijd in het teken gestaan van paarden.

Verkeerde plek, verkeerde tijd

Volgens haar dochter was Mary op de verkeerde plek, op het verkeerde moment. Het verhaal kon op veel reacties van paardenliefhebbers rekenen, die al dan niet te maken hadden gehad met een vergelijkbaar ongeluk tijdens het scheren of knippen van hun paard (maar waarbij de afloop beter was). In elk geval is duidelijk dat de paardenwereld weer even wakker werd geschud. Een trap van een paard – of dat nu tijden het toiletteren is of niet – kan flinke gevolgen hebben.

Maatregelen treffen

Ook als je niet in het zadel zit maar wel met paarden werkt, is het belangrijk om zoveel mogelijk veiligheidsmaatregelen te treffen. Ook op de grond kleven er risico’s aan de omgang met paarden. Als Mary een hoofdbeschermer of bodyprotecter had gedragen, had ze het misschien wel overleefd. Het is wel belangrijk dat je er bij het dragen van bescherming voor zorgt dat je gezicht niet belemmerd wordt. Of een paard gaat bewegen of trappen, kun je soms in je ooghoeken zien aankomen. (Als paardenmens ken je veel factoren die een paard bang maken.) Natuurlijk is een ongeluk ook dan niet altijd te voorkomen.

Zorg er ook voor dat je omgeving vrij is van dingen die je paard kunnen afleiden terwijl je jouw paard aan het toiletteren bent. Een deur die dicht slaat, een hond die luid blaffend wegrent. Het zijn allemaal dingen die je paard kunnen laten schrikken. En die soms echt niet te voorkomen zijn. Alertheid is gewoon het allerbelangrijkst.

Heb jij nog meer tips voor een veilige omgang met paarden op de grond?

Bron: Horseandhound.co.uk.

141208360_ABFweb
110531059_ABFweb