Bitloos
Bitloos Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Onderzoek toont dat bitloos rijden beter is voor je paard

Training Bit & Cap Bit(loos) Opvallend

Uit een Franse studie is gebleken dat het rijden zonder bit minder pijn gerelateerd gedrag veroorzaakt. 66 paarden wisselden voor dit onderzoek van mét bit rijden naar bitloos rijden. Het resultaat was een drastische vermindering van 69 gedragsvormen die veroorzaakt werden door bit gerelateerde pijn.

In totaal profiteerden 65 van de 66 paarden van het weghalen van het bit. Onderzoekers Bob Cook en Matthew Kibler vertelden dat het totaal aantal pijnsignalen van alle 66 paarden op 1575 signalen lag bij het dragen van een bit. Wanneer het bit werd weggehaald, waren dit er nog maar 208, wat een vermindering is van 87 procent! Hieruit concludeerden ze dat het bit de voornaamste reden van de pijnsignalen was.

Een bit hoort erbij

Cook en Kibler zeiden dat metalen bitten, die sinds de Bronstijd worden gebruikt, een standaard onderdeel zijn geworden van het harnachement, maar zijn pas recent onderworpen aan onderzoeken. “Aangezien bitten al millennia behoren tot de standaarduitrusting van het paardrijden, wordt algemeen aangenomen dat ze onmisbaar en ethisch verantwoord zijn”, leggen ze uit. Bitten worden dan ook bijna dagelijks gebruikt in het leven van vele paarden, merkten Cook en Kibler op.

Pijn en irritatie door het bit

Daarnaast zijn er meer onderzoeken gedaan waaruit bleek dat een bit zorgt voor irritatie en pijn. Welzijnsonderzoekers David Mellor en Ngaio Beausoleil lieten in 2017 in hun onderzoek al weten dat paarden duidelijk gedragsmatig bewijs vertoonden dat ze een bit niet in hun mond willen hebben. Dit kan variëren van een beetje irritant tot erg pijnlijk. Volgens hen kan iedereen dit gedrag zien bij hun paard als hij een bit in heeft, wanneer je paard een open mond heeft, schudt met zijn hoofd en de beperkte kaakhoek heeft.

De gedragsvormen die in het onderzoek van Cook en Kibler onderzocht zijn het haten van het bit, een hekel hebben aan het hoofdstel omdoen, gebrek aan controle, overstag gaan, het schuren van de neus, hoofdschudden, gebrek aan focus, moeite met sturen, een stijve of schokkerige pas, zwiepende staart, geeuwen, hoofd kantelen, erg veel speeksel, niet in draf of galop kunnen blijven en struikelen.

Onderzoekspaarden

Voor dit onderzoek hebben ruiters en paardeneigenaren uit Noord-Amerika, Engeland, Australië, Oostenrijk, Frankrijk en Nederland zich vrijwillig aangemeld om hieraan mee te doen. De 66 paarden waren tussen de 3 en 24 jaar oud, met een gemiddelde van 10 jaar. Onder andere deden de volgende rassen mee met het onderzoek: Engels Volbloed, Arabieren, Warmbloeden, Tennessee Walking Horses, Appaloosas, Clydesdales en nog vele anderen.

Achtentwintig paarden die meededen aan dit onderzoek reden 5  jaar of langer mét een bit voordat ze bitloos gingen. Daarnaast varieerde het aantal dagen dat ze daarna bitloos zijn geweest van 1 tot 1095 dagen met het gemiddelde van 108 dagen. “Het welzijn van 65 van 66 paarden werd verbeterd door het bit te verwijderen. Negatieve emoties (pijn) werden verminderd en de kans om positieve emoties (plezier) te ervaren, werden groter”, leggen Cook en Kibler uit.

Bron: Horsetalk