Kalkoenen
Kalkoenen

Kies de juiste kalkoenen

Training Opvallend

Het outdoorseizoen staat weer voor de deur. Tijd om de smid te bellen voor ijzers met schroefgaten. Schroeven vind je in verschillende soorten en maten: blokjes, puntjes, er is van alles mogelijk. Maar wat past er bij jou en je paard?

De juiste kalkoenen vinden is geen makkelijke taak. Doe je het goed dan zal je paard zich zelfverzekerder voelen, maar als het fout gaat kan het problemen geven op de lange termijn.
Als je op concours bent, vraag je dan af of je paard het zelf redt op deze bodem of hulp nodig heeft. Mocht je dan nog twijfelen dan kun je altijd aan een ruiter die al voor je heeft gereden vragen wat hij of zij adviseert.
Laat je niet beïnvloeden door wat topruiters- en trainers doen. Neem de tijd om uit te vinden wat goed is voor jou en je paard. “Toppaarden springen ruimer, draaien strakker en rijden op betere bodems dan het gemiddelde paard”, zegt de Engelse hoefsmid Graham Smith.
De groeven in de ijzers van je paard zijn al ontworpen om een paard grip te geven zonder kalkoenen. “Op echt harde grond hebben stiften weinig grip, maar hebben ze op een zachte ondergrond meer grip?”, vraagt dierenarts Richard Stephenson zichzelf af. “Ze zijn het meest nuttig als het veel geregend heeft en de bovenlaag glad is.”
Kalkoenen zijn geen excuus om slecht en roekeloos te rijden. “Mensen geven te vaak hun kalkoenen de schuld en vergeten naar hun eigen rijden te kijken”, zegt springruiter Holly Gillott. Het kan daarom een goed alternatief zijn je paard te laten wennen aan werken op verschillende ondergronden en het vinden van een eigen balans.

Een aantal tips voor het gebruik van schroeven:

1. Gebruik twee schroeven voor elk ijzer.
2. Gebruik geen puntige schroeven aan de binnenkant.
3. Gebruik achter grotere stiften dan voor.
4. Hoe natter de grond, hoe groter de schroeven die je nodig hebt. Maar probeer altijd zo klein mogelijke te nemen.
5. Gebruik kleinere en stompe kalkoenen aan de binnenzijde.
6. Overleg met je hoefsmid welke kalkoenen voor jouw paard en tak van sport het beste zijn.
7. Controleer de gaten voor je op concours gaat, maak ze schoon en vul ze op met een dopje of prop watten.
8. Vervoer je paard niet met schroeven.
9. Probeer het stappen op harde ondergrond met schroeven te vermijden.
10. Rij je paard los met beschermers, om kroonrandbetrapping te voorkomen.
Bron: Horse and Hound