dressuur pony wedstrijd
dressuur pony wedstrijd

Tips om de focus te behouden tijdens je wedstrijd

Training Mental Coaching Opvallend

Je hoofd koel houden als je de wedstrijdring in moet, is niet altijd makkelijk. Je moet gefocust blijven, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Mental skills coach Tonya Johnston geeft vijf tips om de juiste focus te behouden.


1.      Weet hoe je het moet doen

Je moet natuurlijk weten wat je moet doen. Welke figuren moet je rijden of in welke volgorde moet je de hindernissen springen? Maar je moet ook weten hoe je het moet doen. Dat klinkt logisch, maar volgens Tonya vergeten mensen daar toch vaak aan te denken. Daarnaast moet je bedenken wat er ‘mis’ kan gaan. Stopt je paard wel eens bij de ingang? Zorg dan dat je goed weet hoe je hem erlangs kan krijgen. Wil je paard soms niet wijken? Dan moet je weten hoe je hem toch zover kan krijgen dat hij het wel doet.

2.      Visualiseer je proef

Zorg dat je van tevoren de proef visualiseert. Sluit je ogen, ga elk onderdeel van je proef één voor één langs en beeld je in hoe het eruit moet zien. Op deze manier leer je de proef snel uit je hoofd. Natuurlijk gaat het niet altijd zoals gepland, maar omdat je de proef zo goed in je hoofd hebt zitten, is het vaak makkelijker om te blijven focussen op wat je moet doen. Bedenk ook goed waar de moeilijkheden van je paard zitten. Is er een bepaald punt waarop je paard meestal wat terugvalt in tempo bijvoorbeeld? Maak daar dan een mentale aantekening van, zodat je er tijdens je proef op kan letten.

3.      Rij (delen van) de proef tijdens het inrijden

Tijdens het losrijden kun je onderdelen van de proef of soms zelfs de hele proef alvast een keer rijden. Als er in je dressuurproef bijvoorbeeld figuren zitten die je wat lastig vindt, kun je ze alvast een keer rijden, zodat je het gevoel alvast te pakken hebt.

4.      Bestudeer de bak

Bekijk de ring van tevoren goed. Is er een plantenbak met felgekleurde bloemen waar je paard van kan schrikken? Hoe ligt de hoefslag erbij? Hoe is de ondergrond? Je moet niet ‘verrast’ worden door de omgeving als je straks met je paard de ring in komt rijden.

5.      Kijk naar andere combinaties

Soms kan het handig zijn om te kijken hoe andere combinaties rijden. Niet direct om ze te evalueren op hun rijstijl, maar om informatie op te doen. Misschien schrikken veel paarden in een bepaalde hoek? Dan weet je dat je daar misschien wat extra op kan letten als je straks zelf rijdt. Doe je voordeel met wat je bij andere ruiters ziet. Zo ga je goed voorbereid de ring in en kan je de focus beter behouden.
Bron: Horse Collaborative
6355941