Roos Bijleveld
Roos Bijleveld Foto: Lotty van Hulst

Column Roos Bijleveld: “You are your own magic”

Training Column Mental Coaching

We zijn zo geneigd het buiten ons te zoeken. De volgende therapeut, de volgende trainingsmethode, het volgende poedertje, nog maar een keertje doormeten, de volgende goeroe, nog duurder voer. Alles voor ons paard. En ondertussen rennen we vooral onszelf voorbij.

Als er iets is wat ik in mijn leven heb geleerd, dan is het dat al wat je buiten je is, doorgaans een projectie is van je binnenwereld. Niet zozeer wat je doet met je paard, maar vooral de manier waarop je dat doet, maakt het grootste verschil. As above, so below, as within, so without, as the universe, so the soul (Hermes Trismegustus).

Ken je Kung Fu Panda? De strijd om de geheime drakenrol, de machtige schriftrol die alleen de voorbestemde ultieme drakenstrijder mag zien? De boodschap van deze verder ook best heel leuke film is: ‘er is geen geheim ingrediënt’. De magische drakenrol blijkt leeg, je ziet er alleen je eigen spiegelbeeld in. De enige die iets werkelijk kan laten werken, ben jijzelf.


Foto: Lotty van Hulst

Je bent je eigen geheime ingrediënt

Ik vind dat een prachtige boodschap. Grootsheid zit niet buiten je. Het zit in je. En je kunt niet groots worden op van buitenaf ‘geleende’ overtuigingen. Je kunt je iets alleen maar eigen maken door het te verinnerlijken, het te beoefenen, eigen te maken, te belichamen. Daar kun je natuurlijk goede hulp bij hebben en je hoeft niet alles zelf te verzinnen. Maar het echte werk, het echte eigen maken, moet je uiteindelijk zelf doen. Het vervelende is dat dat tijd kost, en inspanning. En bewustzijn en zelfreflectie. En moed. Terwijl we zeker de afgelopen pakweg 25 jaar steeds meer geprogrammeerd raken op snelle, oppervlakkige bevrediging. Vandaag besteld, morgen in huis.

In onze westerse maatschappij is echter veel oorspronkelijke, werkelijk natuurlijk wijsheid verloren gegaan. We hebben alle heksen verbrand en ons innerlijk weten de laatste paar honderd jaar steeds meer vervangen door een kennisindustrie. Op school leren we, kort door de bocht, nog steeds vooral taal, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis. We worden op kennis getoetst, niet op wezenlijk mens-zijn. Terwijl ‘kennis’ en ‘weten’ volstrekt niet hetzelfde zijn.

Grootsheid gaat wat mij betreft ook niet over hoeveel volgers je op social media hebt, hoeveel geld of macht je hebt, hoeveel beter je het weet (of denkt te weten) dan de ander of hoeveel medailles je hebt gewonnen. Grootsheid kan iets heel kleins zijn. Kan eerlijk een fout toegeven zijn (ook aan je paard). Kan kalm blijven in een triggerende situatie zijn. Kan huilen van geluk zijn of een teleurstelling volledig nemen zoals hij is. Kan iets doen zijn dat je gisteren niet durfde. Kan iets moeilijks uitspreken zijn om een grens te stellen of een ander te helpen.

Er is geen geheim extern ingrediënt. You are your own magic. En het fijne is, ook als beginnend tovenaar met de oprechte moed om eerlijk en nieuwsgierig naar je Kung Fu Panda- drakenrol te kijken, ben je voor de meeste paarden al meer dan goed genoeg. 

Roos Bijleveld