oog
oog

Euthanasie: als het einde in zicht is...

Welzijn Afscheid Opvallend

We hopen allemaal dat ons paard op een stokoude leeftijd op een middag rustig uit zichzelf inslaapt op de wei. Helaas is dit negen van de tien keer niet het geval en staan we vaak voor een moeilijke keuze: wanneer is het voor je paard de tijd om te gaan?

De acht mooie jaren dat Pepper deel uit maakte van de familie van Bronwynne Wilton gaf hij hun alles dat hij had, en meer. Hij werd door de familie gered van een tripje naar het slachthuis en ze betaalden veel meer dan de slachtprijs voor hem. Bronwynne wist nooit hoe oud Pepper precies was, maar ze ging er vanuit dat hij in zijn tienerjaren zat.

Hoeven

Helaas bleek na wat betere inspectie dat zijn voeten tekenen lieten zien van problemen aan de hoefwand. 

“Nadat we hem thuis brachten ontdekten we dat hij veel banger was van mensen dan dat we eerst dachten. Ook zagen we dat zijn voeten er slecht uitzagen, te lang waren en dat hij last had van lichte hoefbevangenheid”, vertelt Bronwynne. 

“We gingen aan de slag met zijn voeten en met zijn vertrouwen in mensen, het ging al snel een stuk beter. We hielden hem van het gras en zijn voeten waren vijf jaar lang helemaal in orde. Alle drie mijn kinderen hebben op hem leren rijden.”

“Hij had een flink karakter en het was een grappige kleine pony om mee om te gaan. Hij en onze familie hebben door de jaren heen een sterke band gekregen.”

Pepper werd uitgeleend aan een klein meisje dat ook op hem leerde rijden en een jaar later kwam hij terug bij de familie om met pensioen te gaan. Er werd nauwkeurig omgegaan met zijn gevoelige voeten. Hoefbevangenheid - waarbij er een ontsteking ontstaat tussen de hoefwand en het hoefbeen - is een van de meest voorkomende redenen van kreupelheid bij paarden. Het kan verschillende metabolische of fysieke oorzaken hebben.

Ongemak

Ondanks dat de familie het dieet van Pepper goed in de gaten hield, hij kreeg geen gras, speciaal hooi en hij kreeg regelmatig een bezoekje van de vee-arts, begon de gezondheid van de pony toch weer achteruit te gaan. “We probeerden hem maandenlang zo comfortabel mogelijk te laten leven, maar vanwege zijn leeftijd - we gokten dat hij zo’n 24 jaar was - en zijn slechte conditie overlegden we de opties met de vee-arts.”

“Op een gegeven moment had het geen enkele zin om zijn ongemak nog langer te rekken.” De vee-arts was erg begripvol en zei dat het voor Pepper de beste beslissing was. “Het einde van Pepper was natuurlijk vreselijk verdrietig en hartverscheurend, maar het was ook erg vredig.”

“De laatste ochtend van zijn leven werd Pepper helemaal in de watten gelegd door de mensen die hem als beste kenden. Hij kreeg zijn favoriete snoepjes - die hij zo lang niet had mogen hebben - en alles ging heel vriendelijk en rustig.”

Het was geen makkelijke beslissing, maar wel een respectvolle en humane manier om het leven van een pony, die de familie jarenlang plezier bracht, te beëindigen.

Weet wanneer het tijd is

De beslissing of je je paard in laat slapen is niet makkelijk en in elk geval weer uniek, vertelt vee-arts Laura Frost van Halton Equine Veterinary Services in Puslinch, Ontario. “Het is goed om de mogelijkheden van euthanasie van de tevoren te bekijken”, vertelt ze.

Ze gaat verder: “Velen van ons - inclusief dierenartsen - zijn heel emotioneel als het gaat om omgaan met de ziekte van onze paarden en dat kan het nemen van beslissingen belemmeren, vooral wanneer je de beslissing in een korte tijd moet maken.”

Twee situaties

Euthanasie, waarbij het leven wordt beeïndigd om pijn en lijden te verlichten, komt uit het Grieks en betekent ‘een goede dood’. Over het algemeen zijn er twee situaties waarbij euthanasie bij paarden voorkomt.

De eerste betreft noodgevallen waarbij het paard ernstig ziek of gewond is, zoals bijvoorbeeld ernstige koliek of hoofd-, rug- of beenletsel. Dit vereist directe medische aandacht waarbij de mogelijkheid tot euthanaseren wordt beoordeeld. Vaak wordt die beslissing door de vee-arts gemaakt.

Bij de tweede situatie is er sprake van een chronisch, lange termijn probleem waarbij het paard al een lange tijd lijdt, bijvoorbeeld door een leeftijdsafhankelijk probleem of een chronische verwonding die de kwaliteit van leven beïnvloedt. In dit geval is de beslissing vaak een stuk moeilijker, veel mensen ontlopen ‘het telefoontje’.

Euthanasie is een vele vriendelijkere optie dan het paard te laten lijden, legt Frost uit. Haal jezelf uit het plaatje en bedenk wat het beste is voor je paard. “De vee-arts kan helpen bij de beslissing door te overleggen of en hoe de kwaliteit van leven kan worden gewaarborgd, bijvoorbeeld bij verlies van eetlust, ernstig gewichtverlies, zichtbare tekenen van pijn (bijvoorbeeld het schrapen van de tanden), langere periodes gaan liggen en chronische wonden die niet genezen.”

De kosten van euthanasie verschillen per dierenarts en plaats.

Opties afwegen

Wanneer je de tijd hebt om verschillende opties af te wegen en te overleggen met de vee-arts zal het rouwen achteraf ook een klein beetje makkelijker zijn. “De vee-arts kan het hebben over de plaats van het inslapen en wat je kunt verwachten tijdens het proces, zodat de eigenaar zelf kan beslissen of hij of zij erbij wil zijn”, aldus Frost. “Daarnaast is het belangrijk wat je daarna met je paard wilt doen.”

Je kunt ervoor kiezen je paard te cremeren, de prijs daarvoor is afhankelijk van het gewicht van je paard en verschilt per crematorium. Een andere optie is de Rendac, waarbij je paard individueel of collectief op kunt laten halen. Het lichaam wordt dan met de overschotten van andere dieren vernietigd.

Euthanasie is de laatste beslissing, merkt Frost op, en zowel over ervoor en erna moet worden nagedacht. “Paardeneigenaren moeten zich van te voren bewust zijn van de opties, wat wil je bijvoorbeeld - als je je paard laat cremeren - met de as doen? Zorg ervoor dat je geen spijt krijgt.”

Het is een lastige beslissing, maar vroeg of laat zal elke paardeneigenaar hem voor zijn kiezen krijgen. Wanneer je vooruit plant zorgt dat ervoor dat je beslissingen kunt maken met een helder hoofd. Het is belangrijk dat je niet vergeet dat het niet om jou gaat, maar om wat het beste is voor je paard.

Bron: Horsetalk

1730771
1732631
1733091