paardenroute, ruiterroute, knooppunten
paardenroute, ruiterroute, knooppunten

Bang om te verdwalen? Zo blijf je op het juiste pad!

Recreatie Opvallend

Een buitenrit maken met je paard, de meeste ruiters en menners vinden het heerlijk! Alleen: het rondje in de buurt ken je zo langzamerhand wel. Je zou best wel eens ergens anders willen rijden. Maar, hoe zorg je ervoor dat je op vreemd terrein de weg naar de trailer terugvindt en een uurtje buitenrijden niet eindigt in een onbedoelde dagtocht?

Wanneer je op vreemd terrein gaat rijden, is het handig om je goed voor te bereiden. Op buitenrijden.nl vind je een overzicht met ruiterroutes in heel Nederland. Daar kun je ook zien of je relaxed de paaltjes van een knooppuntroute kunt volgen, je een kaartje uit moet printen of beter een route kunt uploaden op je telefoon.


Bewegwijzering

Bewegwijzering ruiterroutes

Er is in Nederland geen uniforme bewegwijzering voor ruiterroutes. Welke mogelijkheden zijn er:

  • Knooppuntroutes: De routes met knooppunten hebben allemaal dezelfde borden. Deze routes zijn te vinden in Limburg, op de Veluwe en in Twente. Je hebt op deze route niet perse een kaart of app nodig, omdat je van knooppunt naar knooppunt rijdt. Het is wel aan te raden om vooraf de nummers van de knooppunten die je wilt rijden te noteren, want niet op elk punt staat een bord met het overzicht van de route. Tip: plan de knooppuntroute vooraf online en maak een foto van het scherm, dan kun je onderweg altijd even kijken of je nog goed rijdt.
  • Digitaal routenetwerk: Er is een digitaal routenetwerk van 330 kilometer. Dat ligt in Drenthe, op de Hondsrug. Er staan geen bordjes onderweg, dus je moet echt op een navigatie-app rijden. Vergeet dus niet je telefoon goed op te laden!
  • Overige bewegwijzering: In de overige gebieden zijn er tientallen soorten bewegwijzering. Kijk dus aan het begin van de route goed naar welk bordje of paaltje je moet volgen.

Op stap als menner

Voor menners luistert het allemaal nog wat nauwer. Niets zo vervelend als wanneer je volgens de planning weer bijna terug bent bij de trailer en er dan ineens een smal bruggetje of een hek is waar je wagen echt niet over of doorheen kan en je vervolgens kilometers om moet rijden. Op buitenrijden.nl is goed inzichtelijk gemaakt welke routes toegankelijk zijn voor menners en zo voorkom je verassingen onderweg.

Handige route-apps

Er zijn diverse route-apps. Sommige zijn speciaal op ruiters gericht, maar de meesten zijn voor buitensporters in het algemeen. Deze apps werken als een GPS-systeem, via satelliet, en hebben veelal offline beschikbare kaarten. Dat werkt batterijbesparend. Je kunt vooraf een route plannen, onderweg zien waar je je precies bevindt en achteraf terugkijken welke route en afstand je gereden hebt. Onze favorieten zijn: Topo-GPS, Locus Map, Komoot en RouteYou.

Een app speciaal voor ruiters en menners is Equilab. Dit is een trainings-app waarbij je zelf routes kunt vastleggen. Extra leuk is daarbij dat je kunt zien hoe lang je in welke gang hebt gereden.
Op buitenrijden.nl vind je themaroutes en kun je eenvoudig zelf een mooie route maken. De routes zijn te downloaden via een GPX-file en kun je direct uploaden in één van de bovenstaande route-apps.

Welk type buitenrijder ben jij?

Welk type buitenrijder ben jij? Rijd jij zonder vrees door elk bos of zou je jezelf best nog wat zekerder willen voelen tijdens een buitenrit? Buitenrijden.nl en Bit & Cap zijn benieuwd! Laat het ons weten en vul de enquête in. 

paardenroute-mennen
qr-code-enquete