allergie
allergie

Test op voedselallergie niet betrouwbaar genoeg

Nieuws

Sommige paarden hebben allergische reacties op insectenbeten of pollen, maar ook bepaalde voedingsstoffen kunnen een probleem zijn. Symptomen van een voedselallergie zijn onder andere jeuk, huidschilfers, netelroos en flink openkrabben, soms tot bloedens toe.


Op dit moment zijn er twee tests beschikbaar om je paard te testen op een voedselallergie: de intradermale allergietest (ook wel bekend als de huid-prik test) en een bloedtest. Bij de bloedtest wordt in een laboratorium onderzocht of het eiwit immunoglobuline E (IgE) reageert met bepaalde allergenen, dat zijn stoffen die allergische reacties veroorzaken. Voedsel dat bij paarden mogelijk voor een allergische reactie kan zorgen zijn onder andere mais, melasse, suikerbiet, haver, rogge, gerst en soja.

Problemen met de IgE bloedtest


Bij mensen komt het vaak voor dat dit bloedonderzoek een valse uitslag geeft, er wordt dan bijvoorbeeld een reactie gemeten terwijl er geen echte allergie bestaat. Ook bij de voedselallergietest voor paarden kunnen problemen voorkomen.

  • Hoge IgE gehaltes kunnen ook gemeten worden bij gezonde paarden.

  • Het allergeen waar een paard op reageert kan mogelijk niet gebruikt zijn in de test.

  • Er kan een cross-reactie optreden, waarbij een voedingsstof die er heel erg op lijkt zorgt voor de reactie. Bij mensen die allergisch zijn voor pinda’s kunnen bepaalde bonen soortgelijke reacties geven.


Onderzoek naar betrouwbaarheid bloedtest


Omdat er meerdere problemen zijn met de IgE bloedtest, heeft een groep onderzoekers de bloedtest aan een kritische test onderworpen. De onderzoekers verzamelden bloedmonsters van zeventien pony’s. Ze deden dit op de eerste dag van het onderzoek en veertien dagen later nog eens. De pony’s die positief getest werden op een allergie kregen daarna nog een ‘provocatietest’. Dit betekent dat ze, naast hun gewone basisvoeding, twee keer per dag 100 gram van het voedsel kregen waar ze volgens de test eigenlijk allergisch voor zouden zijn.

Wisselende resultaten


Bij zeven van de zeventien pony’s kwam op zowel de eerste als de veertiende dag geen allergie uit de test naar voren. Bij slechts één pony werd op beide meetmomenten wél een allergie gemeten. Van de overige negen pony’s waren de testresultaten op de twee meetmomenten dus verschillend.

Ook al werden de pony’s positief getest op een allergie, tijdens de ‘provocatietest’ had geen enkele pony jeuk, uitslag, schilfertjes of een ander symptoom van een allergische reactie.

Verder onderzoek naar allergietesten nodig


De onderzoekers denken dat de verschillen in uitslagen van een allergietest ervoor kunnen zorgen dat mensen van voer veranderen terwijl dat helemaal niet nodig is. Volgens hen moet er door dierenartsen en wetenschappers nog eens kritisch gekeken worden naar de allergietest en de manier waarop deze wordt geïnterpreteerd.

Heb jij wel eens een allergietest laten doen bij je paard? Wat kwam daar uit?


Bron: Equinews