hooi
hooi

Hooi weken zorgt voor explosieve bacteriegroei

Nieuws

Veel eigenaren weken hooi om het suikergehalte te verlagen, maar zijn er eigenlijk risico’s? Uit Brits onderzoek blijkt dat het weken van hooi het bacterieniveau zorgwekkend verhoogt.


Het verlies in suiker wanneer het hooi wordt geweekt, is ook variabel. “Het nat maken van hooi, of het stomen, kan een effectieve manier zijn om koolhydraten te verminderen, maar het varieert hoe effectief het is”, aldus Meriel Jean Scott Moore-Colyer, een van de onderzoekers. Het verschil liep uiteen tussen de 0 en 53 procent.

Ze ontdekten ook dat het nat maken het bacterieniveau significant verhoogt, vergeleken tot origineel droog, onbehandeld hooi. Daardoor wordt gaat de hygiëne van het hooi achteruit.

De onderzoekers stellen in hun onderzoek dat het stomen van hooi het bacterieniveau wel effectief verminderd, maar dan moet het daarna niet alsnog geweekt worden. Ze gebruikten vijf verschillende manieren om het effect van week- en stoommethodes te meten:

  1. Droog hooi, waar niks aan is gedaan;

  2. Gestoomd voor 40 minuten;

  3. Geweekt in water van 16 graden gedurende 9 uur;

  4. 40 minuten stomen en 9 uur weken;

  5. 9 uur weken en daarna 40 minuten stomen.


Na de behandeling werd het hooi getest op de voedingswaarde en op de aanwezigheid van bacteriën en schimmels. Het eiwit en ruwe as gehalte bleef onveranderd, dat laatste is een indicatie dat het mineralengehalte ook grotendeels onveranderd is. De methodes waarbij er geweekt werd waren ongeveer even effectief in het verwijderen van suikers. Het enkel stomen gaf weinig resultaat, het bacterieniveau was daar wel een stuk lager. Dat geldt ook voor hooi dat eerst geweekt en daarna gestoomd was.

Stomen, en weken en stomen, vermindert het aantal bacteriën en schimmels met 93 tot 99 procent. Alleen weken verhoogt het niveau tot zo’n vier keer. De onderzoekers concludeerden dat 9 uur weken gevolgd door 50 minuten stomen de meest effectieve methode was om suikers en bacteriën te verlagen.

Bron: Horsetalk