hinniken paard wei
hinniken paard wei

Paard toont emotie door gehinnik

Nieuws

Zwitserse onderzoekers hebben ontdekt dat paardengehinnik verschillende onderliggende emoties bevat, aldus Horsetalk. Ze ontdekten ook dat al het gehinnik twee onafhankelijke, fundamentele frequenties bevat, die ze Fo en Go noemden.


Ze vonden dat het F-element en hinnik energie emotionele opwinding codeerde, zoals of het dier rustig of opgewonden was. Go en de duur van de hinnik codeerde wat de onderzoekers ‘valentie’ noemden, of de emotie negatief of positief was.

Elodie Briefer en haar collega’s stellen dat de signalen voor emotionele opwinding en valentie bij paarden werden gescheiden door verschillende, relatief onafhankelijke parameters. “De meeste emotioneel-gerelateerde veranderingen in geluiden die we observeerden zijn gelijk aan die van mensen en andere dieren, wat suggereert dat vocale expressie van emoties geconserveerd is tijdens de evolutie”, schrijven ze in Scientific Reports.

Het gebruik van de twee fundamentele frequenties stelt het paard in staat om zowel positieve als negatieve emoties uit te drukken en ze kunnen ze sterkte van die emoties overbrengen. “De ene frequentie indiceert of de emotie positief of negatief is, de andere vertelt de sterkte van de emotie”, aldus Briefer.

De twee frequenties zijn nog niet eerder beschreven in onderzoek, ondanks dat iedereen met een normaal gehoor het verschil kan horen. “Zo’m vocalisatie met twee fundamentele frequenties is zeldzaam onder zoogdieren, in contrast tot bijvoorbeeld vogels”, zegt ze.

Het is nog niet duidelijk hoe het paard zulke complexe geluiden produceert. De onderzoekers denken dat het komt door een asynchrone vibratie van de stembanden.

Bron: Horsetalk 
6456641