houding zit handen
houding zit handen

Paardrijden is meer dan alleen maar zitten

Nieuws

Een Amerikaans onderzoek bestudeerde verschillende rij-oefeningen om te bepalen hoeveel energie er wordt verbruikt, schrijft Horsetalk. Uit het onderzoek blijkt dat bij cutting en reining meer energie wordt verbruikt dan in een simpel stap-draf-galop ritje.

In het onderzoek legden twintig individuen drie rijtesten af: een rit in stap, draf en galop van 45 minuten, een reiningproef en een cuttingproef. Ze droegen een telemetrische gasanalysator die hun hartslag, ademhalingsfrequentie, pulmonaire ventilatie, zuurstofverbruik en koolstofdioxideproductie mat.
De studie toont aan dat energieverbruik en hartslag hoger waren bij reining en cutting, dan voor het stap-draf-galop ritje. De onderzoekers concluderen dat het onderzoek ‘belangrijke informatie verschaft over de intensiteit van oefeningen tijdens het paardrijden en verschillen tussen verschillende disciplines door een portable systeem’.
Dr Dennis Sigler, een onderzoeker aan de Universiteit van Texas werkte voor dit onderzoek samen met drie andere onderzoekers. “We weten allemaal al dat paardrijden een goede oefening is”, zegt hij. “Als je gedurende 45 minuten in stap, draf en galop rijdt, verbrand je al snel 200 calorieën. Als je iets doet wat meer inspanning vraagt, zoals reining of cutting, dan kun je zelfs zeven calorieën verbranden per minuut, gedurende de hele lengte van je rijperiode.”
Volgens Sigler moeten ruiters die aan cutting en reining meer intensieve arbeid op kortere termijn verrichten, terwijl het stap-draf-galop ritje een groter totaal geeft. De verworven data in de studie suggereren dat als je in de meer intensievere gangen rijdt, zoals middendraf en galop, dat je gezondheidsvoordelen kunt halen uit wekelijks paardrijden.
‘Als je gedurende 45 minuten in stap, draf en galop rijdt, verbrand je al snel 200 calorieën’
Hij zegt ook dat paardrijden een optie kan zijn voor mensen die andere sporten niet aankunnen, zoals hardlopen. “Sommige mensen hebben gewrichten die hardlopen niet aankunnen, maar als ze een paard kunnen rijden en 400 calorieën op een dag verbranden, dan is dat ook heel goed”, vertelt hij. “Paardrijden is ook goed om obesitas bij kinderen aan te pakken. En dan hebben we het therapeutische aspect van paardrijden nog niet eens meegenomen.”

Bekijk in Bit 226 ook het overzicht hoe sportief paardrijden is, bestel dit nummer hier.

Bron: Horsetalk
dresuur