CT_Anesthesist en radiologisch laborant begeleiden paard_v1 actie_A3formaat (Large)
CT_Anesthesist en radiologisch laborant begeleiden paard_v1 actie_A3formaat (Large)

CT scan bij het staande paard

Nieuws

Sinds kort is Nederland een belangrijk instrument rijker voor het stellen van diagnoses bij een aantal gezondheidsproblemen. De Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft een CT scanner aangeschaft, waarbij bij het staande paard een scan van het hoofd en de hals gemaakt kan worden. Wat zijn de voordelen en wat kun je ermee zien?


CT staat voor Computer Tomografie. Met deze techniek worden allemaal dwarsdoorsnedes gemaakt door middel van röntgenstraling. Die kunnen zodanig worden gebruikt dat er nauwkeurige driedimensionale reconstructies kunnen worden gemaakt.

Kosten


Een CT scanner is niet nieuw voor Nederland, in Utrecht was bijvoorbeeld al een CT-scanner beschikbaar. Maar tot nu toe kon een paard daar alleen onder narcose in. Dat vormt niet alleen een groter risico, het maakt het onderzoek ook veel duurder. Een ‘staande’ CT scan kost de eigenaar op dit moment ongeveer 450 euro.

Narcose


Met een staande CT scanner kan het hoofd tot maximaal de derde à vierde halswervel worden onderzocht. Het hangt af van de grootte van het paard en de halslengte. Wil je verder kijken, dan moet het paard alsnog onder narcose om liggend in dit apparaat te gaan. Dat kan overigens tot de borst, verder past niet. Benen kunnen er ook in, ook dit gebeurt onder narcose.

Problemen


De CT scanner is uitermate geschikt voor paarden met problemen aan het hoofd, zoals kieswortel- of andere gebitsaandoeningen, bijholte ontstekingen of kaakfracturen, waarbij op een ‘gewone’ röntgenfoto de diagnose niet altijd exact te stellen is. Ook bij klachten in het voorste deel van de hals, zoals artrose of wervelbreuken, is het een uitstekend hulpmiddel om een goede diagnose te kunnen stellen. Door het gebruik van röntgenstraling is het apparaat bij uitstek geschikt voor het detecteren van botveranderingen. Daarnaast kunnen ook veranderingen in spieren en pezen vastgesteld worden.

Sedatie


Voor een staande CT scan wordt het paard suf gemaakt (sedatie), zodat het rustig blijft. Tijdens de opnamen, waarbij de CT-buis om het hoofd en de hals beweegt, dient hij doodstil te staan. Het paard zakt in een speciale lift een stukje in de grond om zo op de juiste hoogte te komen voor het scannen. Als een paard ondanks een goede sedatie tijdens het scannen onrustig is, wordt de procedure gestopt. Dit is slechts bij vijf procent van de patiënten het geval.

Duur


Het maken van de scan gebeurt in slechts 20 tot 30 seconden. De hele procedure inclusief het sederen duurt ongeveer 20 minuten. Het paard moet een uur voor de scan op de kliniek aanwezig zijn voor het vooronderzoek tot een uur erna, om de sedatie te laten uitwerken. Gespecialiseerde radiologen beoordelen de beelden. Het ondergaan van een CT-scan geeft voor een paard geen gezondheidsrisico.

Onderzoek


Een CT-scan is veel gedetailleerder dan een röntgenfoto. Dat heeft al opzienbarende ontdekkingen opgeleverd, waarbij een probleem heel ergens anders bleek te zitten dan eerst werd gedacht. Dierenartsen uit het hele land kunnen jouw paard aanmelden voor de Afdeling Diagnostische Beeldvorming, voor het gewenste beeldvormende onderzoek. De behandeling hoeft niet aan de universiteitskliniek plaats te vinden, die kan je eigen dierenarts gewoon zelf blijven doen. De CT-beelden met beoordeling worden dan opgestuurd.

Bron: Bitmagazine
CT-scanner_A3formaat (Large)