Wilde_paarden
Wilde_paarden

Wilde paarden in Queensland op dodenlijst

Nieuws

In Queensland wordt, ondanks protesten, doorgegaan met het afschieten van wilde paarden. De paarden worden gezien als een grote bedreiging voor het snelwegverkeer. Ook zouden ze schade toebrengen aan de Australische natuurgebieden.


Deze wilde paarden, Brumbies, leven verspreid in Australië. Vanuit de regering worden acties ondernomen om de populatie te beperken. Dat is niet onomstreden. Zo was er publieke verontwaardiging toen vijftien jaar geleden zo’n 600 paarden vanuit de lucht werden afgeschoten in New South Wales. De paarden leefden daar in het Guy Fawkes National Park.

Een deel van paarden die nu op de dodenlijst staan, leven in het Clemant State Forest in Queensland. Een woordvoerder van het wildbeheer in het park zei tegen Horse and Hound dat de populatie paarden in het woud in de afgelopen jaren is toegenomen en dat deze een directe bedreiging vormt voor het verkeer op de snelweg. Hij voegde daaraan toe dat twee mensen onlangs zijn overleden door aanrijdingen met paarden, waaronder een vijftien jaar oude jongen. Die stierf, nadat de auto waarin hij zat op een dood paard botste. De woordvoerder zei dat het ministerie een terugkerend beleid heeft in het onder controle houden van de kudde paarden. De populatie wordt teruggebracht tot een duurzaam en beheersbaar niveau in aangewezen gebieden.

De planning om de hoeveelheid wilde paarden in het Clemant State Forest en het Paluma National Park het onder controle te houden is nu ingegaan. Het ministerie werkt eraan om de operatie zo snel mogelijk te starten, volgens de woordvoerder van het wildbeheer. Het is volgens hem niet duidelijk wanneer precies.

De autoriteiten zeggen dat het humaan gebeurd en onder toezicht van een dierenarts. Ook zou er volgens strikte regels worden gewerkt.

Geboortebeperking


De voorzitter van de Australian Brumby Alliance (ABA),  Jill Pickering, vertelde Horse and Hound dat ze een aantal niet-dodelijke maatregelen heeft geadviseerd aan Queensland. Ze stelt voor om hekken te plaatsen, snelheidscampagnes te voeren waar de paarden leven, de dieren te vangen en te verplaatsen en om geboortebeperkende maatregelen toe te passen, zoals castratie.

In de tussentijd is New South Wales ook het wilde paardenbeheer aan het evalueren voor het Kosciuszko National Park. Daarvoor wordt een conceptplan samengesteld door een onafhankelijk orgaan. De verwachting is dat dat in december klaar is en vervolgens ligt het twee maanden ter inzage. Het definitieve plan van aanpak wordt halverwege 2016 gelanceerd.

De ABA is tegen het afschieten van wilde paarden vanuit de lucht. “Het is onmogelijk om een direct dodelijk schot af te vuren, als je mikt op een bewegend doel vanuit een bewegend object”, zegt Jill Pickering. Ook is haar organisatie op zoek naar wetenschappelijk bewijs dat Brumbies niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor schade aan de natuur.

Bron: Horseandhound.co.uk