oog
oog

Kunnen paarden rouwen?

Nieuws

Kunnen paarden rouwen? Het is iets dat we ons al een lange tijd afvragen. Want als het einde van jouw paard is gekomen, laat je zijn weidemaatjes dan afscheid nemen? Ruth de Bruin beantwoordt die vraag met een duidelijke ja: toen haar paard Biko (31) in de zomer van 2014 stierf in de rijbak namen zijn vriendjes afscheid van hem.


Biko’s weidegenoten, Onyx en Wu Chi Wei, raakten het dode paard voortdurend aan, likten hem en besnuffelden hem een uur lang intensief. Ruth maakte er beelden van en heeft die nu online gezet in een filmpje op Facebook. Met de uitnodiging aan anderen om hun verhalen over rouwende paarden daar bij te voegen.

Nu de wet slacht verbiedt van paarden die medicatie hebben gekregen, worden paarden vaker geëuthanaseerd. “Paardeneigenaren gaan hier vaker mee te maken kijgen”, denkt De Bruin. “Internet staat vol filmpjes van rouwende olifanten, maar van een alledaags dier als een paard weten we vrijwel niets.”

Gedragsbioloog Machteld van Dierendonck, gespecialiseerd in paarden en gastdocent aan de Universiteit van Utrecht bevestigt De Bruins ervaringen. Zij steunt het initiatief om ervaringen met paardenrouw te verzamelen opdat studenten onderzoek kunnen doen.



Bron: PZC