Paardrijles - Frank Sorge
Paardrijles - Frank Sorge

Dingen die je leerde na je eerste paar rijlessen

Nieuws

Je kunt het je vast nog herinneren: je allereerste paardrijlessen. Deze lessen waren leuk, spannend en vooral erg leerzaam. Al snel had je enkele zeer belangrijke lessen geleerd over paarden. Horse Network maakte er een lijstje van. Over sommige van deze dingen denk je nu misschien wat anders, maar enkele dingen zijn nog steeds hetzelfde.



Poetsen zorgt voor een band.


In het begin leek het meer een hoognodige verplichting (zeker als het paard net uit de wei kwam) dat je je paard moest poetsen. Na een paar keer was je er al wel achter dat poetsen lang niet alleen belangrijk is omdat je paard schoon moet zijn. Poetsen is goed om de band met je paard te versterken. Nu vind je poetsen soms zelfs het leukste om te doen. Even jij en je paard in een moment van rust en vrede zonder dat je met hem moet discussiëren omdat hij echt geen zin heeft om te wijken.

Luisteren naar je paard is enorm belangrijk.


Veel mensen denken vaak dat het een kwestie is van op het paard gaan zitten, je benen aandrukken en een beetje sturen. Misschien dacht jij dat in het begin ook wel. Maar niets is minder waar. Al na een paar lessen had je door dat luisteren naar je paard een enorm belangrijk aspect is van rijden.

Autorijden is nog gemakkelijker.


Als je al op jonge leeftijd bent begonnen met rijden, zal deze niet voor jou gelden. Als je op latere leeftijd bent begonnen, is hij vast heel herkenbaar. Tijdens het paardrijden moet je op zoveel dingen tegelijk letten. Je hakken goed uitdrukken, je benen op de juiste plek, handen rechtop, ellebogen in een knik, kijken waar je naartoe wil gaan… Je realiseerde je dat autorijden soms nog gemakkelijker is.

Het is een echte lifestyle.


Na een paar avondjes op de manege had je dit ook wel door. Als je gaat paardrijden is het niet een kwestie van een uurtje rijden en dan weer weg. Nee, paardrijden is echt een way of life. Ondertussen is het natuurlijk ook jouw levensstijl geworden.

Langzame paarden zijn fijn.


Nu denk je hier misschien anders over en cross je de bak door op een onervaren paard, maar na die eerste paar lessen wist je hoe fijn het was als je een paard had dat niet al te vlotjes was.

Een paard is niet klein.


Dit is wel een mooi maatje, dacht je wellicht nog toen je naast het paard stond. Maar zodra je erop zat, dacht je daar wel anders over. De grond lijkt vanaf de paardenrug toch altijd een stukje verder weg dan je in eerste instantie dacht.

Paarden zijn sterk.


Het lijkt misschien dat paarden maar dieren zijn en dat jij de baas over ze bent, maar soms is het toch echt andersom. Zeker als je je paard na de les terug naar stal moet brengen en hij ergens een hapje eten spot. Dan ervaar je hoe sterk je paard eigenlijk is en dat jij dan echt de baas niet bent. Dat merkte je al meteen na één van je eerste lessen.

Paardrijden is een unieke ervaring.


Dit is misschien nog wel de belangrijkste les die je leerde en de reden dat je nog altijd rijdt. Paardrijden is namelijk een unieke ervaring. Er is niets mooier dan het paard onder je voelen, ook al maak je alleen nog maar rondjes in stap. Het feit dat jij en het paard samenwerken als een team, maakt paardrijden tot een geheel unieke ervaring die absoluut met niets anders te vergelijken is. Alleen daarom al zou iedereen eens moeten paardrijden.

Bron: Horse Network