Duurzaamheid
Duurzaamheid

Tips voor een duurzame stal

Nieuws

Als we de opwarming van het klimaat tegen willen gaan moeten we duurzamer gaan leven. Je kunt ieder aspect van je leven nagaan en kijken wat daar duurzamer aan kan. Ruiters hebben één plek waar ze enorm veel tijd besteden, maar waar je misschien niet gelijk aan zou denken als het om duurzaamheid gaat: de stallen.


Je stal duurzamer maken is niet zo simpel als het klinkt volgens Dr. Hanneke J. Nijland, expert op het gebied van dieren en duurzaamheid, en haar collega Robert-Jan Geerts (energiefilosoof). Je stal duurzamer maken houdt niet op bij wat vaker het licht uit doen of (mits je een verwarmde stal hebt) de deuren goed dicht houden.

Materiaal


“Duurzaamheid gaat over de levenscyclus,” vertelt Nijland. “Je moet dus kijken naar de milieu-voetafdruk van het materiaal waarmee je de stal maakt en hoe lang het meegaat.” Het duurzaamst is om dingen te gebruiken die er al zijn, die dus in de buurt te halen zijn. Het moet ook makkelijk herbruikbaar of afbreekbaar zijn. Zo is hout bijvoorbeeld goed afbreekbaar, maar als je hout uit Zuid-Amerika moet komen, is het niet duurzaam omdat het van ver weg komt.

Energieverbruik


Tijdens het gebruik van je stal is het belangrijk om goed na te denken over je energieverbruik. Nijland: “Als je bijvoorbeeld verwarmde stallen hebt, moet je goed nadenken over isolatie. Op die manier verspil je geen warmte.” Dubbel glas kan daar ook bij horen en zorgt er voor dat er veel minder warmte ontsnapt. “LED lampen zijn natuurlijk ook altijd goed,” vertelt Nijhuis. LED-verlichting is namelijk ongeveer 90% zuiniger dan een gewone gloeilamp, hierdoor stoot de lamp ook een stuk minder CO2 uit.

De duurzaamheid van je paardenhobby


“Als je je écht druk maakt over de duurzaamheid van je paardenhobby, gaat alles nog een stapje verder,” legt Nijland uit. “Je zult dan moeten kijken naar het hele gebeuren. Hoe vaak rijd je met de auto naar je paard? Waar komt je voer vandaan? Hoe veel land en water is er gebruikt voor dat voer?” Verder moet je je ook afvragen hoe dat voer dan is verwerkt en of er pesticiden voor gebruikt zijn. “Als je op de fiets naar je paard gaat en je hem lokaal biologisch voer geeft, is dat duurzamer dan wat vaker de lichten uit doen.”

Loading...