Veulen
Veulen

Het toekomstige karakter van een veulen voorspellen: het is mogelijk

Nieuws

Veulens zijn enorm verschillend qua karakter. Je zou zeggen dat het onmogelijk is om te voorspellen hoe dat karakter zich ontwikkelt. Uit een recent Frans onderzoek blijkt dat het toekomstige karakter van een paard – aan de hand van de persoonlijkheden van een ontwikkelend veulen – wel te voorspellen is.


Wat de onderzoekers in veulens kunnen zien, zijn de eerste uitdrukkingen van een ontwikkelende persoonlijkheid. Franse gedragsdeskundigen zijn erachter gekomen dat dit duidelijke tekenen zijn voor het toekomstige karakter van een paard. Zij beweren dat zelfs het leervermogen voorspeld kan worden.

Indicatoren


“Jonge veulens vertonen gedragsverschillen in termen van het gebruik van hun tijd en van hun relaties met hun moederdieren”, zei Séverine Henry, docent diergedrag aan de Universiteit van Rennes op de French Equine Research Day 2017. “Deze verschillen zijn indicatoren van bepaalde volwassen persoonlijkheidstrekken, zoals gevoeligheid voor emoties, gezelligheid met andere paarden en het vermogen om een nieuwe taak te leren en onthouden. Het lijkt dus mogelijk om de karaktereigenschappen van volwassen paarden al met drie maanden te kunnen voorspellen.”

Het onderzoek


Gedurende het onderzoek bestudeerden Henry en haar collega 19 veulens van dezelfde fokkerij op 2 verschillende momenten: bij 3 maanden oud en op 3-jarige leeftijd. De veulens groeiden op in identieke omstandigheden. De veulens van 3 maanden werden 6,5 uur geobserveerd, in periodes van 15 minuten. Gedurende deze tijd registreerden de onderzoekers hoe de veulens hun tijd doorbrachten (zuigen, liggen, spelen, rennen, waakzaam observeren, enzovoort). Ze noteerden ook de afstanden die de veulens van hun moeder af waren.

Voor de 3-jarigen zetten de onderzoekers een aantal tests op, ze evalueerden de paarden in 5 situaties:

  1. Gescheiden van andere paarden, alleen achtergelaten in een ruimte;

  2. Blootgesteld aan een onbekend object;

  3. Geleid door een onbekend persoon over een geïmproviseerde brug (een matras bedekt met zeil);

  4. Gepresenteerd met een doos met voedsel die moeilijk open te krijgen is;

  5. En de volgende dag gepresenteerd met dezelfde doos.


Tijdens de eerste 3 tests schreven de onderzoekers de reactie van het paard op. Gedurende de doosproeven noteerden de onderzoekers het aantal pogingen dat het paard ondernam om de doos open te krijgen. De tweede doosproef was bedoeld om te kijken hoeveel het paard had geleerd van de vorige dag.

Uitkomsten


De onderzoekers ontdekten dat veulens duidelijk konden worden onderverdeeld in specifieke profielen. Dit werd gedaan op basis van de manier waarop ze hun tijd doorbrachten en de afstanden die ze van hun moeders hadden gehouden. Dit gold ook voor de driejarige paarden. Interessant genoeg vielen de 3-jarige paarden in dezelfde specifieke categorie als waarin ze als veulen vielen.

Zo bleek bijvoorbeeld dat de actieve, onafhankelijke veulens, die voor langere tijd meer dan 10 meter bij hun moeder vandaan bleven, op 3-jarige leeftijd minder problemen hadden met alleen zijn.

Bron: TheHorse