100312983_ABFweb
100312983_ABFweb

6 Tips tegen ratten en muizen in de stal

Nieuws

Hoe schattig ze er ook uitzien, je wil liever geen ratten en muizen in de stal. Ze kunnen schade toebrengen aan je dekens, ziektes overbrengen en erger nog, ze kunnen aan de elektrische bedrading knagen, waardoor er brandgevaar is. Zes tips om deze schattige beestjes te weren uit de stal.1. Voer afsluiten


Houd al je voer in –het liefst metalen – tonnen. Denk daarbij ook aan snoepjes en appels en wortels. Als je voer morst, ruim het dan op. Het beste is nog om een goed afgesloten ruimte te hebben waar je je voer bewaart. Denk er ook aan om de deur niet open te laten staan als je niet in de ruimte bent. Ratten leven vaak buiten en komen naar binnen om te eten. Een gat in je plastic voerton of emmer hebben ze zo gemaakt.

2. Berg je spullen op


Een stapel dekens op de grond of in een niet afgesloten plek is een ware villa voor muizen. En ze zullen er zelf openingen in maken, fantastische bouwers dat ze zijn. Sta dus niet gek te kijken als jij na een paar maanden die ene wollen deken nodig hebt voor je paard en er een hele muizenfamilie je aanstaart. En dat die deken vervolgens iets minder delen van je paard bedekt dan voorheen…. Muizen vermijden in de stal is lastig, maar kijk goed rond waar ze eventueel kunnen vertoeven. Dat kan ook in het hooi zijn, tussen de pallets of in hoeken en gaten. Maak het moeilijker voor ze om daar te nestelen.

3. Neem een stalkat of –hond


Zorg voor goede bewaking tegen muizen. De aanwezigheid van een kat schrikt soms al af en het zijn vaak goede muizenvangers, hoewel sommige katten ze juist binnenbrengen en dan loslaten. Soms zijn honden beter in het vangen van deze ongewenste gasten.

4. Zorg voor een onkruidvrij erf en een schone stal


Hoog gras en onkruid rondom de stal, zorgt voor een goede leefomgeving voor ongedierte. Dat geldt ook voor struikgewas, dus houdt begroeiing op een afstand van je stalgebouw. Je stalpad dagelijks aanvegen om gemorst voer, hooi en stro te verwijderen kan ook bijdragen in de strijd tegen ongewenste gasten.

5. Plaats vallen tegen ratten en muizen


Het is een hele wrede tip, maar als je muizen hebt gespot in je stal, zie er dan maar weer vanaf te komen. Er zijn diverse middelen om ze te bestrijden en ze zijn allemaal zielig. Maar als je dan toch moet kiezen, kies dan voor degene waarbij de diertjes het minst te lijden hebben: de aloude muizenval. Als het goed is, zijn ze daarmee in een klap letterlijk dood. Met andere middelen duurt het vaak langer voor ze het loodje leggen. Overigens is een rat minder makkelijk te vangen met een val, maar je hebt daar speciale kooitjes voor. Een rat of muis vangen en buiten zetten heeft weinig zin, tenzij je zeker weet dat het diertje niet meer in de stal kan komen. Dus, als je het over je hart kunt verkrijgen: doe een likje pindakaas op een val om muizen te lokken en zet ze op diverse plekken neer. Let wel op dat de hond of de kat er niet bij kan, of dat een stalgenoot per ongeluk een gekneusde vinger oploopt

6. Strooi gif


Als bovenstaande allemaal niet mag baten en de plaag loopt uit de klauwen, dan heb je nog een laatste, maar zeer dieronvriendelijk redmiddel: rattengif of muizengif. Denk er wel aan voor je het gebruikt, dat de dieren vaak overlijden aan interne bloedingen als ze het gif eten. Je hebt speciale vallen of boxen waarin je gifkorrels of blokken kunt leggen. Houd het gif ver uit de buurt van je huisdieren en hun voer.

Bron: Bitmagazine.nl naar een idee van Horse and Hound