Paarden schrapen de lak van auto’s af

Nieuws

Binnenkort wordt er een nieuw waarschuwingsbord geïntroduceerd in de Palmstraat, een weg in natuurgebied de Maashorst bij Schaijk. Dit bord waarschuwt voor de paarden in het begrazingsgebied die graag lak van parkeerde auto’s afschrapen met hun tanden.

In de Palmstraat geldt al een parkeerverbod, maar toch komt het voor dat mensen stil gaan staan. Bijvoorbeeld om foto’s te maken. De paarden uit het begrazingsgebied worden aangetrokken door de lak van de auto’s en schrapen dit eraf met de tanden.
Volgens Anke Dieslissen van ARK Natuurontwikkeling is het niet bekent waarom de paarden dit doen. “Alle paarden vinden het blijkbaar lekker en als ze de lak eenmaal geproefd hebben, dan smaakt het naar meer. Vooral metallic lak is favoriet bij de paarden.”
Staatsbosbeheer zegt dat de paarden de auto’s beschadigen, omdat ze behoefte hebben aan zout. Maar behalve het beschadigen van de lak, komen de auto’s er niet zonder kleerscheuren vanaf. Geregeld zijn de auto’s namelijk ook het doelwit van een flinke trap.
Daarom heeft ARK Natuurontwikkeling een pictogram bedacht om automobilisten te waarschuwen. De Palmstraat is het eerste gebied van de Schaijkse heide waar dit pictogram verschijnt. Een soortgelijk bord staat ook in het begrazingsgebied bij Slot Loevestein van FREE Nature.