Amerikaanse Appaloosa x Konik
Amerikaanse Appaloosa x Konik

De Kruising: Amerikaanse Appaloosa x Konik

Fun Opvallend Rassen

“Pip komt bij Stal Heijink in Sinderen vandaan. De eigenaresse van de stal, Birgit, is gek op aparte kruisingen. De Amerikaanse Appaloosa hengst WH Scotty was een van haar favorieten en heeft bij Birgit op stal voor mooie, aparte nakomelingen gezorgd. Pip is daar een van”, vertelt Mignon S, de eigenaresse van Pip. 

Voluit heet ze Heijink’s Pippi en ze is geboren op 8 mei 2019, het is nu dus een jaarling.

De Kruising: Amerikaanse Appaloosa x Konik
Naam: Heijink’s Pippi, roepnaam Pip
Geslacht: merrie
Stokmaat: nu nog 1.40 m
Kleur: Grullo Appaloosa


Zebrastrepen van de Konik

“Het doel was om een braaf paard te fokken met een aparte kleur en dat hebben ze goed gedaan!”, zegt Mignon. De moeder van Pip is een Konik en van haar heeft ze de grullo wildkleur geërfd naast de stippen van haar vader.

 “Van de Konik heeft ze verder een vrij stevige hals (die is zich nu aan het ontwikkelen), haar hoeven zijn heel sterk en in de winter heeft zij een hele mooie, dikke wollige vacht. En ze heeft kleine stukjes aalstreep, die ook duidelijk bij haar moeder vandaan komen. Haar benen hebben donkere uitlopers naar beneden met aan de voorbenen deels ‘zebrastrepen’. Van haar vader heeft ze een heel dun, vlassig staartje meegekregen en zichtbaar oogwit en natuurlijk haar stippen die je ook rond haar neus en mond ziet. Ook zijn haar hoeven gestreept.”

Net zo groot als de Appaloosa

De moeder van Pip is 1.43 m, maar Pip is met haar 15 maanden al 1.40 m, dus Mignon verwacht dat ze net zo groot wordt als haar vader, die meet 1.62 m. Omdat ze nog zo jong is, vindt Mignon het moeilijk om al wat over haar karakter te zeggen en wat ze van welk ras heeft geërfd. “Ik denk dat ze van de Konik heeft dat ze super vriendelijk is naar mensen en erg meegaand. En ik vind haar erg sterk qua gezondheid. Wat de Appaloosa betreft is ze heel betrouwbaar en raakt ze nauwelijks ergens van onder de indruk.” Dat laatste vindt Mignon een groot pluspunt van Pip. Minpunten heeft ze nog niet ontdekt.

Op dit moment leert Mignon haar paard vooral basisdingen. “Zoals vaststaan, trailerladen enzovoorts. En we wandelen vooral. Maar we hebben geen haast met haar opleiding en ook geen vaststaand doel voor later. Het lijkt mij erg mooi om met haar naar natuurgebieden te gaan en daar lange tochten maken. Maar we hebben alle tijd. Ze is nog jong.”

Vind je de kruising Appaloosa x Konik een aanrader?

“Ik vind het een super leuke, mooie en fijne kruising en ben Birgit nog steeds dankbaar voor Pip.”

Afbeelding