Voerbeloning paard
Voerbeloning paard Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Dingen die we eigenlijk niet zouden moeten doen...

Gedrag Opvallend Horsemanship

Natuurlijk hebben we regels op stal en weten we allemaal hoe het eigenlijk zou moeten. Maar het duiveltje op onze schouder fluistert soms dat regels er zijn om gebroken te worden. Wat is anders het nut van regels als je ze niet nu en dan kunt breken? Aan welke van deze dingen heb jij je weleens schuldig gemaakt?

Voeren uit de hand

Wanneer je je paard uit de hand voert, heb je kans dat hij verandert in een zakkenrollende vingerbijter. Maar hoe kun je zo’n schattig gezichtje dat smeekt om een snoepje nou weerstaan?

Rondrijden zonder zadel en hoofdstel

Er zijn veel mensen die dit er super makkelijk uit laten zien, maar de realiteit is vaak anders. We hebben allemaal vast weleens gedacht dat het super leuk (en penny) zou zijn om zo op je paard te zitten en door het bos te crossen. Totdat je paard ineens een andere route kiest...

Je paard leren hoe een rits werkt

Het begint ondeugend wanneer je je realiseert dat je best een slim paard hebt. Vier kapotte jassen later bedenk je je dat het misschien niet zo handig was. Maar het is zo grappig en schattig! Andere geleerde gedragingen zoals kusjes geven vallen ook onder deze categorie. Paarden houden ervan misbruik van dingen te maken (en geef ze eens ongelijk!).

Op je paard zitten in de wei

Als kind hebben we vast allemaal geprobeerd om gewoon op je paard te gaan zitten in de weide. Nu weten we dat het hartstikke stom is om geen cap te dragen en dat je het paard voor honderd procent moet vertrouwen. Maar, het geeft wel een echt indianengevoel!

Het paard leiden met alleen een touw

Dit gaat honderd keer goed, tot je paard bedenkt dat het klaar is en jij modderskieënd achter hem aanhangt. Dan wens je dat je niet zo lui was geweest en gewoon een halster had gepakt.

Twee of meer paarden tegelijk leiden

Dit is nog zoiets dat meestal goed gaat, totdat een van de twee paarden de ander niet mee zo lief vindt en besluit hem aan te vallen. Of wanneer ze besluiten ieder een andere richting op te gaan. En dan maakt het echt niet uit of het twee mini’s zijn of twee trekpaarden, als ze gaan dan gaan ze.

Duorijden

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom met zijn tweeën op een paard onveilig is voor de ruiter en voor de rug van het paard. Er zijn namelijk geen ribben de lendenwervels achterin ondersteunen. Maar wie heeft er nou niet met zijn tweeën op het paard gezeten, al was het maar voor een paar seconden?

Eerlijk... als we dit allemaal niet meer zouden doen, waar komen dan de goede verhalen vandaan? Het zou maar saai zijn ;-)

Bron: Horsenation