Afbeelding
Foto: Bas Breedveld en Jelle Bos

De smokkelroute: “Heerlijk rijden en mennen met een tikkeltje avontuur”

Fun Opvallend Recreatie

De Smokkelroute in de Brabantse regio De Kempen werd eind april officieel ‘geopend’, maar nu al hebben tientallen ruiters en menners zich gemeld bij Minicamping/paardenstation De Heibloem in Baarschot of ’t Jachthuis in Poppel (B) om van daaruit te vertrekken over de grens tussen België en Nederland. Bit & Cap werd uitgenodigd om de route mee te beleven in het gezelschap van een hele club ruiters en menners.

Het is een bont gezelschap dat op pad gaat vanaf De Heibloem: PRE-schimmel Copito, de Duits gefokte grote vos Timo, Tinker Blue en de voskleurige volbloed Arabier Aurán gaan mee met hun ruiters en amazones Diana, Jelle, Renske en Chantal. Verder lopen KWPN-tuigpaard Genève en de Friese merrie Myrthe mee voor de menwagen, met hun menners John en Miranda en grooms Sandra en Jan. Het Bit & Cap-team Bas en Christine staat deels bij John en deels bij Miranda op de wagen. 

Chantal’s partner Andrew fietst mee op de mountainbike. O, we vergeten bijna de Labrador Chef, die zich rustig tussen de knieën van Miranda heeft genesteld. “Normaalgesproken loopt hij graag mee, maar hier mogen de honden niet los, dus vanmiddag heeft hij pech”, licht zijn eigenaresse toe. Diana en Jelle hebben twee dagen geleden, op de dag van de opening, de gehele Smokkelroute gereden; zij hadden de primeur. De anderen zijn eveneens vaste gasten van De Heibloem. Ze kennen de omgeving en hebben grote gedeeltes van de route gereden, maar nog nooit ‘aan één stuk’. 

De gemeente Hilvarenbeek biedt al volop rij- en menpaden: 90 kilometer paardenpad is toegankelijk voor ruiters en menners. En met de komst van de Smokkelroute is er een aaneengesloten route van 26,6 kilometer die de verschillende boswachterijen in De Kempen met elkaar verbindt. Zo is het er voor recreatieruiters en -menners nóg aantrekkelijker om af te reizen naar Brabant en daar samen met hun paard(en) hun hart op te halen. 


Het water door ... voor net dat beetje extra avontuur!

Themaroute

“Er is nogal wat aan vooraf gegaan voordat de Smokkelroute er was”, vertelt een van de initiatiefnemers, Jan Burgers van ruitersportvereniging Wilhelmina uit Hilvarenbeek. “Twee jaar geleden is het ruiternetwerk in Hilvarenbeek opgezet door een werkgroep die bestond uit John Liebregts van De Heibloem, Annet van Bijsterveldt, Eric Swaanen en mijzelf, en van daaruit wilden we regio’s met elkaar verbinden en langere routes aanbieden. Het idee van (thema)routes ontstond en de smokkelroute werd geboren. Baarschot, waar vertrekpunt De Heibloem gevestigd is, ligt namelijk vlakbij de grens met België. De werkgroep Smokkelroute, met uiteraard de mensen van De Heibloem en die van Het Jachthuis in België, en ook de gemeente Hilvarenbeek, hebben zich hard gemaakt om de plannen te realiseren.” 

Vroeger was smokkelen een lucratief zaakje. Smokkelaars uit België haalden bijvoorbeeld boter, sigaretten, zout en drank hun land binnen omdat dat daar veel duurder was dan in Nederland. Dieren gingen dezelfde weg. Brabanders brachten graag paarden naar België, omdat ze daar meer opbrachten. Het was strafbaar om een paard de grens over te leiden. Als er geen douane in zicht was, was er geen probleem. Stonden de wachtmeesters wel klaar, dan werd het paard vlak voor de grens losgelaten. 

En dan maar hopen dat hij uit zichzelf de goede kant op liep. Daar kon de douane niets van zeggen, een paard is niet gesmokkeld als het zelf de grens over loopt. Het was een redelijk succesvol, maar vaak tijdrovend trucje. Negen van de tien keer ging het dier meteen staan te grazen. En maar wachten tot hij ‘over de streep’ belandde ... 


Smokkelpakketje

Met het rijden van de nieuwe Smokkelroute kruipen ruiters en menners in de huid van de smokkelaars van vroeger. 

Brigitte: “Je kunt hier bij De Heibloem een ‘smokkelpakketje’ kopen. Het doel is om de smokkelwaar de grens – duidelijk herkenbaar aan de grenspaal onderweg - over te brengen en in te wisselen voor een koffieplankje bij Het Jachthuis in Poppel, ongeveer halverwege de rit. Ook kan er geproost worden met een borreltje en een biertje, de traditionele beloning van een geslaagde smokkeloperatie.”


Op de brede zandwegen is het heerlijk rijden.

Slapen bij de paarden

Op minicamping/paardenstation De Heibloem zijn al ruim twintig jaar ruiters welkom met hun paard. Vanuit de slaapzaal of een van de drie pipowagens zie je je eigen paard in de wei lopen of hoor je de paarden scharrelen in hun box. “Dat je zo dicht bij je paard slaapt, is wel heel bijzonder”, vertelt Miranda van Mensport Miran uit Schipluiden. Zij sliep samen met groom Sandra en vriendin Renske in de slaapzaal. Ruimte genoeg, want je kunt er met tien man terecht. 

“Je loopt hier zo vanuit je bedje de stal in om je paard te begroeten. Hoe leuk is dat! Brigitte verzorgt een ontbijt voor ons in het Bakhuis, een klein boerderijtje voor de gasten dat naast hun woonhuis ligt. Supersfeervol, lekker en gezellig.” Brigitte heeft niet zoveel met paarden, John des te meer. “Van huis uit ben ik met paarden opgegroeid; we kochten deze boerderij met grond met het idee dat ik weer paarden zou kunnen houden. Al snel kregen we aanvragen van ruiters of ze hier konden overnachten met hun paard. Dat was toen we begonnen nog onbekend, nu merken we dat de behoefte steeds groter wordt. Dat we nu het vertrekpunt zijn van de Smokkelroute is leuk voor de ruiters en menners die we ontvangen.”

Afwisselende route

Jelle en Diana komen vaak te paard vanuit hun woonplaats Veldhoven, een tocht van 35 kilometer – en verblijven dan meerdere dagen op De Heibloem. Ze gebruiken de minicamping als uitvalsbasis en kennen de omgeving goed. 

“We komen hier graag; Timo en Copito zijn gewend om in de wei te staan en dat kunnen ze hier ook dag en nacht. We kennen heel veel mooie gebieden in Nederland waar je fijn kunt paardrijden, maar dit stukje Brabant spant de kroon: naaldbos, loofbos, vennetjes en heide wisselen elkaar af. Je rijdt over brede zandwegen en smallere paden die zich tussen de bomen door kronkelen. Heel af en toe is er een stukje asfalt, maar ook dat is dan een rustig stuk, waar het verkeer gewend is aan paarden. Via de handige planmodule op www.paardrijdenindekempen.nl zie je wat verharde weg is en wat niet, en kun je je eigen route samenstellen. En mocht je iets tegenkomen wat niet in orde is, zoals een omgevallen boom of laaghangende tak, dan kun je dat via diezelfde module melden en wordt er meteen actie ondernomen door de gemeente.” 

De paden liggen er inderdaad prima bij. Een aantal brede zandwegen is vlakgetrokken, wat uitnodigt tot een fijne lange galop. De paarden voelen het al aankomen. De oortjes gaan erop en al snel roffelen hun hoeven over het pad. De paarden briesen vrolijk, en wij lachen mee.


Met de menwagen is de route - ondanks de regen die gevallen was toen wij op pad gingen - ook prima berijdbaar

Gezellig onderweg

Een aanrader voor mens en paard is Herberg In den Bockenreyder. Ook wij nemen een pauze in deze uitnodigende uitspanning. Een vriendelijke medewerkster neemt onze bestelling op. Terwijl we wachten op ons drankje arriveren meer ruiters en menners. “Je kunt je paarden hier ook in een weitje zetten en zelf op het terras of binnen bij het haardvuur gaan zitten”, weet Jan. “De uitsmijter kan ik aanraden. De kok gooit zoveel eieren in de pan als je maar wenst!” 

Handige informatie

Smokkelroute GPX
De Heibloem (1) naar het Jachthuis: 14,2 km nummers 32-34-37-16-17-18- richting 84 tot jachthuis (6) Jachthuis naar de Heibloem: 12.4 km nummers achter het jachthuis- 80-90-91-92-70-36- Heibloem. Totaal 26,6 km.

Minicamping en Paardenstation De Heibloem, Baarschot
John en Brigitte
www.deheibloem.nl/
0625448484 / 0648212535

t Jachthuis, Poppel
Rob en Jeroen
https://nl-nl.facebook.com/rob.jachthuis
0032 014659375 / 0032 0468221248

Herberg In den Bockenreyder
www.indenbockenreyder.nl

Kijk ook op www.paardrijdenindekempen.nl, www.bezoekhilvarenbeek.nl, www.smokkelroutehilvarenbeek.nl en www.buitenrijden.nl voor informatie over de route en paardrijden en mennen in het algemeen in Brabant.

Het water door ... voor net dat beetje extra avontuur!
Op de brede zandwegen is het heerlijk rijden
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Met de menwagen is de route - ondanks de regen die gevallen was toen wij op pad gingen - ook prima berijdbaar
Afbeelding
De grenspaal die de grens tussen Nederland en België aangeeft
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding