DSC_1584
DSC_1584

De Kruising: Fries x Schwarzwalder Fuchs

Fun Opvallend Rassen Recreatie

De vader van Rio is een Fries en de moeder is een Schwartzwalder Fuchs. Eigenaresse Monique Ploegmakers kwam op het idee voor deze kruising, nadat de Schwartzwalder Fuchs van een vriendin van haar per ongeluk werd gedekt door een Fries. De merrie werd niet drachtig, maar Monique en haar vriendin waren wel benieuwd naar hoe het resultaat zou zijn geweest van deze combinatie. Ze besloten de merrie alsnog te laten dekken door een Friese hengst.

De Kruising:
Fries x Schwarzwalder Fuchs
Naam: Rio
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.55 m
 Kleur: Bruin

Grotere Fries

Monique had jaren geleden een Fries gehad en nadat ze die verkocht, had ze tijdelijk geen paard. Ze sprak met haar vriendin af dat ze het veulen van bovenstaande kruising graag zou willen hebben. “Het zou niet uitmaken wat het zou zijn. We hebben wel voor een grotere Fries gekozen, omdat ik de moeder vrij klein vond (1.49 m) en graag een iets groter paard zou willen.”Koppige van Schwarzwalder Fuchs

Inmiddels is Rio vijf jaar – ze wordt dit jaar zes – en ze is met haar 1.55 m inderdaad groter dan haar moeder. ,,Het is een mooi compact paardje met een stabiel karakter.” Wel vindt ze haar Rio af en toe wat koppig en dat schrijft ze toe aan de Schwartzwalder Fuchs. Qua uiterlijk noemt Monique haar paard wel wat eleganter dan haar moeder. “Dus dat heeft ze echt van de Fries. Ik vind het qua uiterlijk een mooie combinatie. De bruine kleur en het korte lichaam zijn echt van de Schwarzwalder Fuchs, maar ze heeft dan wel weer de zwarte manen van de Fries.”

Streken

Qua gangen mist ze de knie-actie van een Fries, vindt Monique. In haar karakter zijn wel weer de invloeden van beide rassen merkbaar. “Rio is vrij nuchter van karakter, dit komt van beide rassen. Verder is ze super leergierig, maar ze moet wel bezig gehouden worden anders vind ze er snel niks aan. Dat schijnt wel echt bij een Schwarzwalder Fuchs te horen. Ze heeft ook zo haar streken. Dat is deels door het karakter van de Fuchs, maar ook door haar leeftijd en omdat het een merrie is.”

Dressuurpaard

Monique heeft haar nu een jaar onder het zadel. Ze rijdt vooral dressuur en buitenritjes met haar paard, maar de training is nog in opbouw. “Degene van wie ik les heb, geeft aan dat er met Rio veel te bereiken is. Ze heeft het in zich om goed in de dressuursport te worden. Ik wil gewoon kijken hoe ver we komen, maar ik heb niet iets van ‘ik moet dit binnen een bepaalde tijd bereiken’ of zo. Ik denk dat Rio geschikt zou zijn voor bijna alles: dressuur, endurance, mennen, grondwerk of vrijheidsdressuur.”

Vind je de kruising Fries x Schwarzwalder Fuchs een aanrader?

“Ik vind dit wel een aanrader. Qua uiterlijk vind ik dat ze het mooie van beide rassen heeft. Qua karakter zou ze misschien iets minder van de Fuchs mogen hebben en wat meer van de Fries: dan zou ze misschien iets minder koppig zijn, ha ha.”

IMAG0237
IMAG0063