IMG_4606
IMG_4606

De Kruising: Fries x Fjord, of is het andersom?

Fun Rassen

zit, weet Esther de Vor ook niet. Maar ze heeft in elk geval al 11 jaar plezier van haar nu 16-jarige merrie. “Voor mij was het liefde op het eerste gezicht. Ik was aan het kijken voor een Fries en zag haar. Ze was vijf jaar oud en had alleen op de wei gestaan.” Toen Esther haar kocht, liet ze Dirkje zadelmak maken. 

De Kruising:
Fries x Fjord
Naam: Dirkje
Stokmaat: 1.56 m
Geslacht: merrie
Kleur: muisgrijs tot lichtbruin, wildkleur

Dirkje heeft superlange golvende zwarte manen en een voorpluk waar je u tegen zegt. En toch heeft ze een Fjordenpaspoort. Hoe dat precies 

“Dirkje heeft een Fjordenpaspoort, maar ik weet niet of dat dan inhoudt dat de moeder een Fjord is. In de papieren staat dat het een kruising Fries x Fjord is. Dirkje is haar oorspronkelijke naam, die staat genoteerd op haar paspoort”, vertelt Esther. Het is wat betreft stokmaat in elk geval een pony. “Dirkje is 1.56 hoog dus in principe een pony.”

Weinig behang en lijf van een Fjord

Ze mag dan wel de lange lokken van een Fries hebben, verder heeft ze weinig behang, vertelt Esther. “In de winter is ze lichtbruin van kleur en in de zomer muisgrijs. Haar lijf heeft het meeste weg van een Fjord, ze heeft een aalstreep en strepen op haar benen. Haar hoofd is meer Fries, ze heeft ook de lange manen. Qua karakter lijkt ze toch wel op een Fjord, eigenwijs is ze zeker.”

Ondanks de eigenwijze trekken, heeft Esther een fijne pony (zij noemt het een paard) aan haar Dirkje. “Voor mij is het een geweldig paard, koud in haar hoofd, bijna nergens bang voor. Ze heeft een superlief en rustig karakter.”


Gezinspaard

“Ik ga het liefst met haar buitenrijden, lekker relaxen. Mijn dochter heeft ongeveer vijf maanden geleden op haar leren rijden en ook voor haar is het echte liefde. Zo geweldig om te zien dat Sascha en Dirkje het zo goed samen kunnen vinden. Sascha rijdt ook veel in de bak met haar, en doen af en toe een sprongetje, al vindt ze dat wat lastiger. Mijn man heeft er twee keer op gereden en ze deed geen stap verkeerd, supereerlijk lief dier. Wij als familie genieten elke dag van haar.”

Vind je de kruising Fries x Fjord een aanrader?

“Of het een bewuste keuze was deze kruising weet ik niet maar wat ons betreft een uit duizenden. In de tien jaar dat ze bij ons is is ze nooit ziek geweest. Altijd even lief en braaf. Onze geweldige Dirk.”

IMG_4869
IMG_4605
IMG_5116
IMG_5048
IMG_4515