paard broek
paard broek

Lubberend ondergoed levert ongemak

Fun Opvallend

Je bent een gelukkig mens als je er nooit last van hebt, maar vele ruiters en amazones ondervinden dagelijks op een pijnlijke manier hinder van oprollende, schuivende en knellende stof van de onderbroek. Er zijn zelfs mensen die door de blaren op hun billen stoppen met paardrijden! Voorkom problemen met onderstaande tips. Heb je zelf nog tips, laat het ons weten.


Welk model?

Er zijn verschillende soorten modellen ondergoed verkrijgbaar: van een minuscule string tot aan een lange onderbroek. Welk model je kiest, is erg persoonlijk.
Op een koude winterdag is het fijn om een lange, warme onderbroek te dragen. Deze lange modellen zijn verkrijgbaar met of zonder elastiek onder de voet. Het elastiek hoort de onderbroek op zijn plek te houden, maar let erop dat het elastiek je niet belemmert in je bewegingsvrijheid.
Bij een onderbroek met pijpjes (short) is de pasvorm erg van belang, want je krijgt snel een ophoping van stof op het bovenbeen waar de pijp eindigt en dat kan schuren.
Een string: door de een verafschuwt, de ander rijdt er dagelijks mee. Omdat een string uit weinig stof bestaat, is de kans op ophopingen minimaal. Wel kan een string vervelend tussen de bilnaad kruipen.

Wel of geen naden?

Kies altijd voor ondergoed met zo min mogelijk naden. Naden of sierstiksels zorgen voor irritatie. Ondergoed met geen of weinig naden zit comfortabeler en schuurt minder snel. Sommige onderbroeken zijn voorzien van flatlock naden. Dit zijn zachte, platte naden die je niet voelt.

Welke kleur?

Als het materiaal van je rijbroek dik genoeg is, hoef je je geen zorgen te maken over de kleur van je ondergoed. Dan is een donkere kleur wel praktisch, vanwege vuil. Maar rijd je wedstrijden in een dunne witte rijbroek, dan is de kans op doorschijnen aanwezig. Qua doorschijnen zit je met een huidkleurige onderbroek altijd ‘safe’.

Welke pasvorm?

Het model van jouw ondergoed mag niet veranderen tijdens het rijden, daarom is het belangrijk dat het ondergoed dat je draagt de juiste maat heeft. Ondergoed kan beter iets te strak zitten, dan te los, maar let er daarbij wel op dat het aansluitende ondergoed niet in je huid snijdt. Zit je ondergoed te los, dan kan het vocht niet goed weg en dat kan irritaties opleveren. Met goed aansluitend ondergoed is de kans op stofophopingen het kleinst.

Natuurlijk zijn we ook heel benieuwd met welk ondergoed jij rijdt! Ook tips zijn welkom :-)