Liefde
Liefde Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Vijf dingen die je paard niet van je weet

Fun Opvallend

We rijden onze paarden alsof ze zouden moeten weten wat wij van ze vragen. We denken dat we super duidelijk zijn in onze hulpen, maar hoe duidelijk zijn we eigenlijk? En wat begrijpen ze van ons? 

In dit bericht vind je vijf dingen waar paarden echt totaal geen idee van hebben.

1. Hoe jij je op dat moment voelt

Ideaal gezien ben jij elke dag kalm en redelijk. Paarden hebben geen enkel benul van de stress en uitdagingen die jij in je dagelijks leven tegenkomt. Niet dat ze er wat om geven trouwens. Ze zijn het meeste bezorgt om dingen die met zichzelf te maken hebben, zoals water, voer, weidegang, een schuilplek en weidemaatjes.

Ze bereiden zich dus niet voor op een gestrest baasje voor een wedstrijd. Leer daarom om te leven in het heden en laat alle andere dingen op de oprit van stal liggen.

2. Jouw emoties

In deze wereld van fysieke communicatie is het voor je paard tijdens het rijden vrij makkelijk te ontcijferen hoe je je voelt. Dit betekent dat ze snel zullen reageren op misleidende communicatie, zoals een zoete stem, maar agressieve lichaamstaal. Over het algemeen geef je door wat je echt voelt door middel van je fysieke acties en energie. Dat is in het zadel zelfs nog makkelijker.

Leer daarom om je lichaamstaal onder controle te houden. Je paard voelt namelijk alle kleine spanning meteen. Het is de kunst om jezelf te beheersen als je gespannen raakt en je lichaam te leren niet te reageren op die spanning. Houd je houding open, zacht in de ellebogen en laat je klemmende benen los.

3. Jouw rijdoelen

Laten we eerlijk zijn: paarden geven geen moer om je rijdoelen. En ze hebben ook geen idee wat je wilt bereiken met een bepaalde oefening.

Paarden kunnen echter wel het verschil maken tussen goed en slecht werk. Als je ervoor kunt zorgen dat je paard zich door het rijden lekkerder in zijn vel voelt, dan gaat hij er naar uitkijken om tijd met je door te brengen onder het zadel. Je kunt zeker vertrouwen winnen door je rijvaardigheid- en activiteiten.

4. De rijstijl die je voorkeur heeft

Het zou natuurlijk super zijn als je zou weten wat je paard het beste kan, om daarna zelf in die discipline te gaan rijden. Voor het paard maakt het echter niet uit wat je doet, ze gaan er vanuit dat ze de juiste vaardigheden en bewegingen hebben voor de dingen die jij vraagt. Je kunt er makkelijk een westernzadel of dameszadel opleggen, ze doen toch wel hun best.

Wat belangrijker is, is dat je paard zich comfortabel voelt. Je paard zal misschien een voorkeur hebben voor een bepaalde oefening, maar als je goed rijdt en zorgt dat hij zich fijn voelt, kun je precies vragen wat jij wilt en zal hij nog luisteren ook.

5. Jouw rijniveau

Hoe jij rijdt is waarschijnlijk het meest kritische aspect voor je paard. Uiteindelijk is niets belangrijker voor een paard dan een ruiter die goed in balans zit. Hoe beter jij dus rijdt, hoe fijner het is voor je paard. Geen enkele les is een verspilling, ook al lijkt het eerst echt onmogelijk wat je instructeur vraagt.

Bron: Horselistening