220803080_ABFweb
220803080_ABFweb

Hoe koop je het perfecte dressuurpaard?

Fun Dressuur Opvallend

Bij een dressuurpaard gaat het vaak om vier dingen: goede bewegingen,een meewerkend karakter, een topafstamming en een functioneel exterieur. Maar in welke volgorde neem je deze dingen in afweging? Zeven vragen die je jezelf kan stellen wanneer je een dressuurpaard gaat kopen.  

1. Moet hij wel zo groot zijn?

“Sommige mensen denken dat een paard van 1.80 het helemaal is”, zegt trainer Douglas Hibbert. “Maar een paard kan doorgroeien tot zijn zevende.”

“Als de ruiter de goede balans niet kan vinden, is het kopen van een groot paard een fout”, vertelt instructeur Jane Bartle-Wilson.

2. Wil je echt een paard dat zo jong is?

“Ik denk dat paarden van vier jaar oud niet geschikt zijn voor amateurruiters”, aldus Douglas Hibbert. “Mensen denken vaak dat ze een stuk minder problemen kopen op die leeftijd. Ze vergeten echt dat zij dan een belangrijk deel van de opvoeding zijn, dat makkelijk verkeerd kan gaan.”

3. Moet je ervoor naar het buitenland?

Er zijn in Nederland genoeg goede paarden te vinden, daarvoor hoef je niet naar Duitsland of Groot-Brittannië. Daarnaast is de paardenwereld klein en kun je van te voren ervaringen pijlen over de fokker.

4. Ben je direct aan de telefoon?

“Mensen zijn meestal nerveus als het gaat om het stellen van directe vragen, zoals ‘is hij weleens kreupel geweest?’ en ‘heeft hij medische bemerkingen?’. Daarnaast zijn ze vaak bang te reageren op ‘Nader Overeen Te Komen’-advertenties, maar dan heb je dus wel de kans dat je je droompaard laat schieten”, aldus Douglas.

5. Wilde je er nog vanaf?

Je moet je comfortabel voelen op het paard. Zorg ervoor dat je hem goed hebt geprobeerd, in verschillende omstandigheden. “Je moet dit paard letterlijk elke dag willen rijden”, zegt Douglas.

6. Heb je zo’n ervaren paard nodig?

“Ik heb zoveel narigheden gezien bij mensen die paarden kochten die meer konden dan zij zelf - het kopen van een ex Grand Prix-paard terwijl ze zelf nog lang niet in de buurt van dat niveau komen”, aldus Jane.

7. Heb je een trainingsbudget opzij gezet?

Je kunt een fortuin uitgeven aan het beste paard ter wereld, maar als je dan geen geld meer hebt om het te rijden houdt het al snel op natuurlijk. Een paard dat hoger in het bloed staat is vaak wat gevoeliger en daar komt professionele training bij kijken. Training is de beste investering, dus koop die nieuwe vrachtwagen niet, neem les.

Jonge paarden gaan door de puberteit en daar moet je doorheen kunnen rijden.

Bron: Horse and Hound 

dressuur