standfoto
standfoto

Presenteer je paard perfect

Nieuws

Als je plannen hebt je paard te verkopen, zijn goede verkoopfoto’s van groot belang. Foto’s waarop jullie heel close een selfie maken, opgedost zijn voor het carnavalsspringen of waarop hij helemaal ontspannen na een modderbad voor zich uit staat te staren zijn misschien leuk voor in je plakboek, op Marktplaats hebben ze minder succes. Met de volgende tips presenteer je je paard perfect, met de beste kans op het fijnste huisje.


Marktplaats en andere verkoopsites staan vandaag de dag vol met advertenties. De een nog mooier dan de andere. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw paard opvalt tussen die 2500 andere viervoeters die wanhopig op zoek zijn naar een nieuw huis?

Een professionele fotograaf in de hand nemen is helemaal geen slecht idee. Zij weten hoe ze de positieve kanten van je paard accentueert en het is een leuke herinnering voor later. Zorg ervoor dat je paard gepoetst en getoiletteerd is en het liefst nog in de knotten staat ook. Goede foto’s trekken kopers naar je advertentie en hopelijk zelfs naar je stal. Dan hoef je daar alleen nog maar te zorgen dat hij zich zo gedraagt als hij eruit ziet...

Poets hem


Voor je alleen nog maar denkt aan het meebrengen van een camera, moet je je afvragen of je paard wel klaar is om op de kiek gezet te worden. De kans is namelijk groot dat hij wat plekjes heeft, misschien moet hij getoiletteerd worden of mag er wel een halve meter van zijn manen af. En is hij recent nog naar de smid geweest? Neem de tijd om je paard er perfect uit te laten zien. Natuurlijk heb je genoeg schattige snapshots op je telefoon, maar zijn die echt verkoopmateriaal? Plaats liever geen foto’s van een ongepoetst paard, je hebt geen enkele reden om hem er niet op zijn best uit te laten zien.

Kies een locatie


Ho, laat hem nog even op stal staan. Je moet eerst een locatie kiezen met een geschikte achtergrond. Hekken, poorten, tractors, auto’s, mensen, andere dieren, hindernissen en de mesthoop horen misschien bij het dagelijkse uitzicht op stal, op je foto’s wil je ze niet hebben. Je verkoopfoto moet de nadruk leggen op wat je wilt verkopen: je paard. Elk ander element dat af kan leiden - ook al is het slechts een hek - moet je weren. Zorg ervoor dat de grond vlak is, voor hij pervongeluk ineens overbouwd is.

Kies een camera


Maak je de foto’s zelf, dan is je iPhone misschien niet zo geschikt. Paardenfoto’s zijn het mooist wanneer er een spiegelreflexcamera met telelens wordt gebruikt. Zo’n ding is duur en als je geen zin hebt om een fortuin uit te geven aan een eenmalig iets, is een fotograaf misschien een oplossing. Je kunt natuurlijk ook een goede camera lenen of huren.

Schiet de perfecte foto


Dan is het eindelijk tijd voor de foto. Zorg ervoor dat een ervaren persoon je paard vast houdt. Kies voor een hoofdstel of halster - vergeet het niet te poetsen! - dat er degelijk uit ziet. Kijk ter plekke wat je wilt, wil je een hoofdfoto? Zoom in en zorg ervoor dat het hele shot gevuld wordt door de hals en het hoofd van je paard. Voor een full-bodyshot pak je de kant waarop je paard er het beste uitziet. Bij een pony zul je moeten gaan zitten of liggen, zodat je het dier niet van bovenaf fotografeert.

Benieuwd naar meer fotografietips? Klik hier voor tips van fotograaf Arnd Bronkhorst! 

Bron: Horsechannel