130114956_ABFweb
130114956_ABFweb

Zo maak je betere filmpjes van je paard

Nieuws

Het is heel nuttig om af en toe een training, les of wedstrijd te (laten) filmen. Niet alleen om leuke herinneringen voor later te creëren, maar ook om achteraf je eigen rijden of dat van een ander te analyseren. Maar ook als je een video maakt wegens de verkoop van je paard bijvoorbeeld. Het is dan wel zo handig als die filmpjes duidelijk en fijn te bekijken zijn. Met deze tips moet dat lukken!




Van schuddende beelden tot minder geslaagde inzoom-acties (”Ik zie niet eens wie dat is!”) tot enkel shots waar jij en je paard voor de helft op staan: een goede video maken is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Met deze eenvoudige tips van HorseChannel word je een eindje op weg geholpen!

Heb een vaste hand


Schuddende en bewegelijke beelden zijn erg vermoeiend om te bekijken en de kijker let niet meer op paard en ruiter, maar alleen op de belabberde filmkwaliteit. Een vaste hand hebben is dus van belang. Heb je die niet? Zet je elleboog of arm dan bijvoorbeeld op een hek voor ondersteuning. Of gebruik een statief.

Let op


Probeer op je scherm te blijven letten, en niet op andere dingen. Een combinatie filmen en tevens met onze eigen ogen bekijken gaat niet vaak goed. Blijf op je schermpje kijken en focus je op het filmen.

Houd je camera horizontaal


Ofwel: landscapemodus. Houd je camera of smartphone horizontaal als je filmt, niet verticaal. Wanneer je verticaal filmt heb je slechts een smal beeld, omringd door grote, zwarte balken aan de zijkant. Dit lijkt erg logisch, maar gaat vaak mis! Hoe vaak zie je niet zulke filmpjes online? En het is gelukkig heel makkelijk te verhelpen.

Zoom in


Leuk, zo’n zwart stipje in de verte! Maar wie is het eigenlijk? Het is prima om even de hele piste te zien, maar zodra de actie begint kun je beter inzoomen op de combinatie die voor jou belangrijk is. Blijf de combinatie volgen. De vorige tip is hierbij wel van belang: zonder vaste hand of statief is inzoomen nogal een kunst!

Kies je perspectief


Het is niet heel flatterend om een paard heel erg van boven of onderen te filmen. Zo kan hij onbedoeld veel groter of kleiner lijken en daarbij erg uit verhouding lijken. Probeer meerdere dingen uit en kies de beste optie. Is het erg druk? Zorg dan dat je geen handen of hoofden hebt die keer op keer in beeld komen. Kies een goed plekje uit en blijf daar staan.

Kies een hoog aantal frames per seconde


Ben je iets technischer aangelegd? Stel je camera dan zo in dat het aantal beeldjes per seconde (frames per second) dat wordt opgenomen veel hoger ligt dan normaal. Zo kun je de beelden ook in slow motion afspelen. Ideaal om bijvoorbeeld een dressuur- of springtraining te bestuderen. Daarnaast zijn de beelden ook scherper. Veel moderne camera’s schieten 30 frames per seconde. Zoek uit of je via het menu van de camera kunt instellen dat je zo’n 60 frames per seconde wilt filmen.

Bron: HorseChannel