oren
oren

Voelt jouw paard zich comfortabel tijdens het rijden?

Nieuws

Je paard is kerngezond, je hebt het zadel na laten kijken, het hoofdstel en bit passen en je paard reageert er goed op. Je hebt alles wat nodig is om je paard zich lekker te laten voelen tijdens het rijden, maar voelt je paard zich écht wel comfortabel? Als je goed luistert, vertelt hij het je zelf via zijn eigen manier van communicatie. Horse Listening stelde een lijstje samen van zes dingen waar je op kunt letten.



Briesen


Dit is nummer één. Let er tijdens het rijden precies op wanneer je paard briest: onder welke omstandigheid? Soms is het omdat hij iets heeft gedaan (zoals aangalopperen) waardoor hij dieper moest ademhalen. Soms is het na een correctie - bijvoorbeeld wanneer je aan scheefheid werkt met je hulpen, paarden voelen zich altijd beter als ze recht zijn - en briest hij wanneer dat gebeurt.

In alle gevallen komt het briesen met dieper ademhalen. Er is iets goeds aan ademhalen, zowel bij jou als je paard!

Zeveren/kwijlen/schuimen


Er is een goede soort van zeveren dat aangeeft dat het paard een zachte kaak heeft, een actieve rug en zich zo loslaat dat zijn hele lichaam ontspannen is. Dit gaat niet om het bit of de neusriem - het gaat erom hoe het paard zich vanbinnen voelt.

Als je paard nooit zo’n witte “lippenstift”-rand krijgt, bestaat de kans dat hij vasthoudt in zijn kaak of spanning heeft in zijn lichaam. Als hij op het bit hangt of tegen je teugelhulpen ingaat, moet je misschien een manier zoeken om te communiceren zonder je handen.

Gebruik halve ophoudingen om je paard in balans te houden. Werk aan meer gebruik van je zit dan je handen. Volg de beweging van je paard met je onderrug als zijn impuls goed is. Dit helpt om een zachte, goed bewegende rug te ontwikkelen die beter beweegt en voor comfort zorgt.

Schommelen


Schommelen is een beweging met het hele lijf, de rug beweegt op en neer in een helder en vast ritme.

Een paard kan niet schommelen als hij zich oncomfortabel voelt. Bij de meeste paarden zorgt beklemming ergens in het lichaam ervoor dat hij minder veert, de beweging voelt platter en de pas is korter.

Klapperende oortjes


Je kunt veel aflezen aan de oren. Gespitste oren geven meestal aan dat je paard ergens naar kijkt. Tijdens het rijden wil je dat niet hebben, zijn aandacht moet bij jou zijn. Oren die naar achteren staan zijn een teken dat er iets niet lekker zit en stijve, onbeweegbare oren geven aan dat er ergens in het lichaam wat vast zit.

Het paard dat echt ‘in de zone’ is heeft andere oren: ze zijn zacht en niet gericht op een bepaald focuspunt. De oren flapperen heen en weer omdat het paard aandacht besteedt aan jou en wat er om hem heen gebeurt, maar ze blijven wel erg licht. Zelfs als het paard iets in zijn omgeving opmerkt, geeft hij er maar weinig aandacht aan als je er voorbij gaat.

Sommige paarden kunnen flapperoren ontwikkelen. Als je paard altijd comfortabel is tijdens het rijden, komen ze misschien vanzelf. Over het algemeen laten paarden die hun oren ritmisch flapperen alle andere signalen die we noemden zien. Volledig lichaamscomfort en losgelatenheid kun je zien aan de oren.

Lichaamsvorm


Ze zeggen vaak dat de buitenkant van je paard de spiegel is van hoe hij zich vanbinnen voelt. Dus als je hem zover krijgt om gebalanceerd en bergopwaarts te lopen, neemt zijn mentale zelfvertrouwen ook toe. Omgekeerd zal een paard dat loopt met een holle rug en dat beweegt op een kromme manier vaak gespannen zijn en zich vanbinnen niet lekker voelen.

Zelfvertrouwen


Over het algemeen is een blij, comfortabel paard ook een zelfverzekerd paard. Hij is zeker van zijn omgeving en zijn ruiter en hij beweegt zich prima zonder erover na te denken. Hij heeft een “kijk mij” houding die je niet kunt missen.

Zelfvertrouwen kun je zien, maar ook voelen. Als je het geluk hebt een zelfverzekerd paard te rijden, ben je misschien onder de indruk van zijn houding. Als je hem de weg wijst tijdens het rijden, zal hij je je helpen je hoogste doelen te behalen.

Het is mogelijk om je zelfvertrouwen bij je paard te ontwikkelen. Door de jaren heen zal het met positieve ervaringen wellicht zelf komen.

Iedereen kan zien of een paard blij is, ook onder het zadel. Hij is dat paard dat door de ring zweeft, met heldere ogen en zijn staart omhoog. Hij ziet eruit alsof hij het leuk vindt wat hij doet.

Bron: Horse Listening