kelly de geus
kelly de geus

Blog: Zou jij jouw paard willen zijn?

Nieuws

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, een gewetensvraag. Probeer je eens voor te stellen, wanneer je nu a la minute de mogelijkheid zou krijgen om ‘met de slag van een toverstaf’ van gedaante zou kunnen wisselen met je paard, zou je dat dan willen?



Ik stel deze vraag regelmatig omdat dit (soms op een wat harde manier) bewust maakt van het leven wat we ons paard geven. Het maakt bewust van de keuzes die je maakt en de impact die ze hebben op je paard zijn leven. Wij zijn degene die voor honderd procent verantwoordelijk zijn hoe ons paard zijn leven eruitziet. Wij kiezen voor de manier van huisvesting, hoe zijn dagbesteding er uit ziet en op wat voor manier we met ‘m omgaan.

Natuurlijk begrijp ik heel goed dat een paard een paard is en een mens een mens en dat je dat wellicht niet helemaal kunt vergelijken. Maar probeer je eens volledig in de schoenen van je paard te verplaatsen om deze vraag oprecht te kunnen beantwoorden. Je kruipt dus in de huid van een kuddedier, een sociaal dier, een bewegingsdier, een dier dat de behoefte heeft om constant ruwvoer tot zich te nemen, een vlucht/prooidier.

Krijg jij als paard bijvoorbeeld maar twee keer per dag een plakje hooi en sta je op zaagsel, dan is de kans best aanwezig dat je veel last krijgt van ‘brandend maagzuur’, omdat jouw systeem gemaakt is om constant ruwvoer tot je te krijgen wat je maagzuur ‘in toom’ houdt. Zelf wel eens aan de ‘rennies’ gezeten?

Ook is een paard een bewegingsdier die van nature gedurende de gehele dag gematigd beweegt, ‘hapje-stapje’ wordt er ook wel gezegd. Hij eet en beweegt het liefst eigenlijk constant. Naast het feit dat het mij persoonlijk ontzettend saai lijkt om vele uren per dag naar drie muren te staren is het lijf van ons paard er op gemaakt om veel te bewegen. En dan niet om zijn as in zijn stal. Het zijn echte atleten!

Ik pleit niet voor ‘alle paarden 24/7 in een kudde los in de wei’, want ik besef me ook dat bijvoorbeeld rijden op een paard ook niet natuurlijk is. Daarnaast is ons kikkerlandje wellicht ook niet geschikt om alle paarden op die manier te houden.

Echter wil ik alleen maar triggeren om eens heel bewust na te gaan op welke gebieden jij je paard zijn leven wellicht nóg leuker kunt maken. Kun jij deze vraag iedere avond, als je bij je paard vandaan komt en lekker met ‘m bezig geweest bent, met een volmondig ‘ja’ kunt beantwoorden? Zodra er sprake is van twijfel wordt het tijd om het nodige aan te passen in het gebied wat je er van zou weerhouden om met ‘m te ruilen. Dit kan zitten in je training, je management of juist zijn huisvesting.

Nogmaals, wij zijn verantwoordelijk voor ons paard zijn welzijn, geluk, gezondheid en hoe hij zich voelt. Probeer er dus, binnen je mogelijkheden, het beste van te maken!  Dus, zou jij jouw paard willen zijn?
SONY DSC