uitstappen
uitstappen

Tip Leunus van Lieren: Gun je paard af en toe rust

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. De tip van deze week is afkomstig van Leunus van Lieren.

[caption id=”attachment_53971” align=”alignright” width=”200”] Leunus van Lieren[/caption]

“Als ik een tip aan paardrijdend Nederland mag geven, is dat ze hun paard af en toe rust moeten geven. Stap veel tussen de oefeningen door en herhaal dingen niet eindeloos. Dat maakt het simpeler voor het paard en je houdt hem ermee heel.

Onze jonge paarden laten we echt niet lang werken, het verschilt per paard, maar meestal ligt het rond de 20 minuten. We kijken hoelang hij fris is. Het ene paard doet drie minuten gek, de ander vijf en een uitzondering vijftien minuten. Die energie proberen wij te gebruiken voor het rijden, we houden hem fris.

Bij mensen zie je ook dat blessures ontstaan wanneer de vermoeidheid optreedt. Dit is in mijn ogen bij paarden ook zo. Dus door hem niet te overbelasten en rust te gunnen tussen de oefeningen door, gaat hij langer mee.

Ook de Grand Prix-paarden trainen we niet eindeloos door. Als we een paard stevig hebben getraind krijgt hij ook wat langer rust, de herstelperiode is namelijk langer dan 24 uur. Dat kan best 48 uur zijn. Dan doen we wat ander werk, wordt hij gelongeerd, mag hij los of gaat hij in de stapmolen. Het is niet erg om er af en toe een paar dagen af te blijven.

Wanneer je twee uur of meer op een dag rijdt, is dat in mijn ogen zwaar overdreven. Je belast je paard dan teveel. Als je military rijdt is het te begrijpen, maar die ruiters weten vast waar ze mee bezig zijn.

Als onze paarden een groot concours hebben gelopen of erg moe zijn krijgen ze weleens een weekje rust. Maar dan moeten ze natuurlijk wel bewegen. Er is een groot verschil tussen beweging en belasting.”

“Ik geef de pen door aan Nicole Werner.”
Leunus van Lieren