Afbeelding

Ben jíj al klaar voor de winter?

Nieuws
De ‘R’ zit weer in de maand. Je weet wel, die letter die staat voor: rilbibbers, rotweer en regelen. Regelen? Jawel! Dingen voor de komende winter om precies te zijn. Heb jij alles al helemaal op een rijtje staan? Of anders in elk geval een beetje? Een paar van de onderstaande wintertips gaan je helpen!
Over het algemeen duren de winters in paardenland toch echt wel zo’n beetje van oktober tot en met maart. Gewoon die overige 6 maanden van het jaar dus. Waarin je soms nét even meer rekening moet houden met zaken zoals planning, voeding, beweging, veiligheid en/of weersomstandigheden. Check de tips hieronder en kijk of jij en je paard al klaar zijn voor de winter:
  1. Ruwvoer

Bekijk hoeveel ruwvoer je paard nodig heeft in de komende maanden. Per 100kg lichaamsgewicht heeft een paard 1,5-2kg ruwvoer per dag nodig. Controleer meteen ook even of je hooinet of slowfeeder nog in orde zijn. Zodra de temperatuur onder de 7 °C komt heeft een paard nog extra ruwvoer nodig om zijn lichaam op de juiste temperatuur te houden.
Wanneer het echt koud is, geef dan ’s avonds laat nog een portie ruwvoer. Zo heeft je paard ook in de koude nacht voldoende energie ter beschikking om zich warm te houden. En last, but not least: check of je fourage handelaar voldoende ruwvoer kan leveren dit seizoen! Hooi is schaars deze winter in verband met het al vroeg aanspreken van de voorraden in de droge zomer. Alternatieven voor hooi zijn zaken zoals luzerne, grasbrok, bietenpulp of stro.
  1. Krachtvoer

Weet je al hoeveel krachtvoer je paard in de winter nodig heeft? Paarden staan over het algemeen in de winter wat vaker op stal. Minder beweging betekent minder krachtvoer behoefte. De hoeveelheid krachtvoer die je geeft zal dan soms tot wel de helft minder moeten zijn. Dit voorkomt dat je paard veel te energiek wordt en dat hij misschien zelfs last van spierbevangenheid krijgt. Vul de afname aan hoeveelheid krachtvoer wel aan met extra ruwvoer in de vorm van hooi, luzerne of grasbrokken.
  1. Extra weerstand

Zeker oudere paarden of paarden met een mindere conditie hebben baat bij weerstand en eiwitverhogende aanvullingen op hun winter rantsoen. Denk aan bijvoorbeeld slobber, bietenpulp (vezels) en speciale kruidenmengsels.
  1. Bodembedekking

Ga je voor dezelfde bodembedekking als vorig jaar of kies je dit jaar eens voor een ander alternatief? Nú is de ideale tijd om je hierin te verdiepen en wellicht eens iets nieuws uit te proberen.
  1. Dekens

Zijn al je dekens nog heel en warm genoeg? Heb je voor elke weersomstandigheid de juiste deken? Check het even en schaf op tijd nog nieuwe aan. Of denk eens nog eens na over óf je paard wel echt een deken nodig heeft.
  1. Hoefverzorging

Wel of geen ijzers in de winter? Sommige mensen laten de ijzers of de helft ervan (achter) verwijderen tijdens de winter. Dit scheelt in de kosten en geeft de hoeven wat ‘lucht’. Vraag je hoefsmid eens wat hij/zij voor jouw paard het beste vindt.
  1. Stalmoed

Wie kent het niet? Een paard dat in de winter lichtelijk explosief de rijbaan inkomt. Denk alvast eens na over hoe je dit wellicht zoveel mogelijk voorkomt dit jaar. Kun je zijn krachtvoer hoeveelheid verminderen? En hoeveel beweging krijgt hij eigenlijk ’s winters? Is er een paddock? Stapmolen? Minimaal 4 uur beweging per dag is een must voor het gezond houden van de darmen en het bewegingsapparaat van een paard. Ook in de winter.
  1. Scheren

Dit is ook dé tijd om na te denken over al dan niet scheren van je paard. Heb je al hulp geregeld? Is je scheerapparaat nog wel in orde? Een radio aanzetten tijdens het scheren voorkomt soms dat je paard erg schrikt van het geluid van het scheerapparaat. Scheren doe je pas als het verharen helemaal voorbij is. Bij de meeste paarden is dit zo rond half oktober. Nu dus. Een tweede scheerbeurt volgt soms in januari. Denk eens na óf je paard wel geschoren moet worden en over welk scheerpatroon voor jullie samen het meest efficiënt is voor het komende seizoen.
  1. Gezelschap

Heeft jouw paard voldoende mogelijkheden voor sociaal contact deze winter? Veel gezelschap van soortgenoten is belangrijk voor paarden. Kan jouw paard geen direct contact maken met andere paarden? Dan heb je nú nog precies voldoende tijd om er iets aan te doen.
  1. Warming-up

Opwarmen voor het rijden is altijd belangrijk en zeker in de winter. Dé tijd van koude en stramme spieren. Denk alvast eens na over een fleecedeken. Of kijk eens naar de mogelijkheden om je paard en jezelf dit jaar wat vaker vanaf de grond op te warmen. Longeerwerk, werk aan de hand of eerst even een stukje wandelen met je paard zijn ideaal. En je bit? Denk alvast eens na over mogelijkheden om ook je bit een beetje te verwarmen voordat je gaat optuigen.

Handige wintertips voor jezelf:

  1. Kleding

Hoe is het met je eigen kledingvoorraad? Heb je nog voldoende warme truien en een comfortabele rijbroek? Denk eens na over waterdichte kleding, een muts, rain legs, een hoed, laarzen, thermokleding, handschoenen, thermoboots of speciale oorwarmers die onder je cap passen. En je jas? Is die wel waterdicht nog? Je hebt nu nog precies genoeg tijd om je jas even goed te impregneren.
  1. Verlichting

De dagen worden steeds korter en dus is de kans groot dat je binnenkort in het donker naar stal zult rijden. Of je dit nu op de fiets, de scooter of met de auto doet, het is wel zo prettig als je veilig op stap gaat. Check je verlichting even, zodat je straks goed zichtbaar onderweg bent.
  1. Autobanden

Ook niet iets waar je al mee bezig bent misschien. Maar dit is wel het juiste moment om te bedenken of je veilig op stap kunt met je paard. Vooral als je regelmatig ’s avonds laat nog met de trailer achter de auto op stap gaat. Het kan in de winter zomaar gebeuren dat de weg hier en daar ineens glad geworden is door bevriezing. Is jouw auto dan voorzien de juiste banden? Check het nog even voordat de vorst echt zijn intrede doet.

Handige wintertips voor in en rond de stal

  1. Traileronderhoud

Nog voortbordurend op de vorige tip, is er één over traileronderhoud. In de zomermaanden ben je misschien wel vaak op stap geweest? Of misschien is de trailer er in jouw geval juist voor in de winter. Hoe dan ook, dit is het ideale moment om je trailer even te (laten) checken op de staat van onderhoud en de veiligheid.
  1. Schema’s

De winter is hét seizoen bij uitstek om planningen, schema’s en draaiboeken op te stellen. Suf? Saai? Tja, dat ook. Maar hóe handig is het als er op stal iemand is die de deken van jouw paard nog even wisselt aan het einde van de avond? Of als er iemand is die je lieveling overdag voor je in de paddock zet? Ga eens om tafel met stalgenoten en denk na over hoe jullie voor jezelf én voor jullie paarden de winter zo prettig mogelijk kunnen indelen.
  1. Verlichting

De groei van winterhaar wordt maar deels door temperatuurdalingen veroorzaakt. Een veel grotere drijfveer voor het verharen is het korter worden van de dagen. Eigenlijk is het al wat laat, maar toch kan het nu nog langer aanlaten van de verlichting op stal de groei van winterhaar enigszins afremmen.
  1. Drainage en waterafvoer

Na de droge zomer zou je het bijna vergeten zijn, maar het kan in Nederland ook ontzettend veel, lang en hard regenen. Hoe is de staat van de drainage in de rijbak? Kijk er nu naar en je bent nog precies op tijd om de drains eventueel door te (laten) spuiten. Ook handig: een goed werkende hemelwater afvoer op het erf. Giet de waterputten eens vol en kijk of het water nog vlot wegloopt.
  1. Sneeuwschuif/strooizout

Ken je dat? Het is december en dan ligt er ineens een pak sneeuw! Tijd voor de sneeuwschuif. Of het strooizout. Maar ja, waar staan die ook alweer? Of: uitverkocht! Voorkom dat je te laat bent en zorg nu alvast voor wat voorraad of check in elk geval even hoe je sneeuwschuif er aan toe is.
  1. Veilig buitenrijden

In de winter zul je waarschijnlijk vooral vaak in de binnenbak rijden. Maar af en toe buitenrijden een fijne afwisseling voor zowel je paard als voor jezelf. Ga nu alvast eens op stap om te kijken welke routes veilig zijn. Neem een vriend(in) of stalgenoot mee en bedenk alvast eens hoe en waar jullie in de wintermaanden fijn en veilig kunnen rijden.
  1. Watervoorziening

Zolang het niet vriest is er niks aan de hand. Maar hoe ben jij eigenlijk voorbereid op nachtvorst. Dit is een goede tijd om je nog even te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn voor het ijsvrij houden van de waterleidingen en drinkbakken. Paarden drinken in de winter soms ook vrij weinig, terwijl ze ook tijdens koude dagen veel vocht nodig hebben. Een scheutje appelsap door het water kan je paard soms verleiden tot het nemen van toch net die paar slokjes extra.
Heb je zelf nog andere handige wintertips die je graag wilt delen? Laat het ons weten!
Bronnen: www.paardendrogist.nlwww.horses.nlwww.bitmagazine.nl
Afbeelding