hooibaal
hooibaal

Wat bijvoeren bij een hooi tekort?

Nieuws

Door de lange droogte dreigt er deze winter een hooi tekort te ontstaan. Veel weilanden zijn uitgedroogd en het lijkt er op dat er niet heel veel gras meer groeien. Veel paardeneigenaren zijn daarom al aan het bijvoeren. Hiermee is dus al een begin gemaakt aan de wintervoorraad. Maar wanneer er deze winter echt een tekort komt is het handig om goed voorbereid te zijn. Maar wat kun je nou het beste bijvoeren bij een hooi tekort? Rob Krabbenborg, deskundige op het gebied van paardenvoeding, bij Pavo geeft je tips!


“In de landen om ons heen, die vaak hooi leverancier van Nederland zijn, is de situatie niet beter”, vertelt Rob. “In alle Scandinavische landen is er nu al een groot tekort aan ruwvoer. Verschillende ruwvoer handelaren geven al aan geen nieuwe klanten meer aan te kunnen nemen en dat ruwvoer deze winter duurder wordt staat vast.”

Wanneer je dus voldoende ruwvoer voor deze winter wilt hebben, is het verstandig nu al in te kopen en dit ergens op te slaan.

Alternatieven voor ruwvoer


Naast het standaard ruwvoer wat we kennen in de vorm van hooi en voordroog, zijn er ook nog aantal andere alternatieven: Rob: “Denk hierbij aan luzerne, mengsels van luzerne en hooi, bietenpulp, gedroogde grasbrok en natuurlijk stro. Dit kun je allemaal prima aan je paard voeren als ruwvoer vervanger.”

Luzerne


“Luzerne is een uitstekend ruwvoer voor paarden. Je kunt hiervan probleemloos twee kilo per dag per paard voeren”, vertelt Rob. In Nederland kennen we luzerne vooral in de kunstmatig gedroogde vorm. Het voordeel hiervan is dat de kwaliteit constant is. “Wil je meer luzerne gaan voeren, houd dan wel rekening met de verhouding calcium/fosfor. Luzerne bevat relatief veel calcium.”

Mengsels van luzerne en hooi


Bij veel voer-dealers kun je een mengsel van luzerne en hooi krijgen. “Dit is ruwvoer, dat je gewoon kunt voeren als hooi. Het heeft als voordeel dat de calcium/fosfor verhouding voor paarden hierin normaal is. Kijk voor de zekerheid wel even op de verpakking of de inhoud ook echt een mengsel is. Dit is niet bij alle merken het geval.”

Bietenpulp


Je kunt er ook voor kiezen om bietenpulp te voeren. Ook dit is een uitstekend ruwvoer voor paarden. Rob: “Let er wel op dat je bietenpulp gebruikt met een laag suikergehalte (maximaal 5%).” Bietenpulp wordt ook veel gevoerd aan oudere paarden die geen tanden meer hebben.

Grasbrok


Wat je ook als vervanger voor ruwvoer kunt gebruiken is de grasbrok. Je kunt hiervan één of twee kilo per dag probleemloos voeren. “Let er wel op dat je hiernaast flink wat vezelrijk materiaal met lange vezels moet voeren.”

Stro


Ook stro kan gebruikt worden als ruwvoer vervanger. “Stro heeft veel structuur en vezels, maar weinig voedingswaarde. De kwaliteit van stro is dit jaar erg goed. Je kunt er gerust twee kilo per dag van voeren, maar zorg er voor dat je hiernaast ook ander ruwvoer geeft om er voor te zorgen dat je paard wel voldoende voedingswaarde binnenkrijgt.”

Extra tips


Naast een aantal voorbeelden van vervangend ruwvoer geeft Rob nog een aantal tips: “Zorg er altijd voor dat het totale rantsoen van je paard uit minimaal 60% tot 80% ruwvoer bestaat. De vezellengte is hierbij belangrijk. Grasbrok is bijvoorbeeld wel ruwvoer, maar heeft een zeer korte vezellengte. Van producten met een zeer korte vezellengte kun je maximaal twee kilo per dag voeren. En als laatste tip, ga nu alvast op zoek naar ruwvoer voor de winter. Moet je dit in de winter nog doen, dan kan het wel eens moeilijk worden.”

Bron: Bitmagazine.nl