Opzadelen
Opzadelen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Los jij problemen op of werk je er omheen?

Gedrag Hanarchement Horsemanship Mindful Equestrian Verzorging

Stel dat je een paard hebt dat niet stil wil staan met opzadelen, maar jij bent inmiddels zo handig geworden dat je het zadel er alsnog op kunt slingeren als hij 1 seconde stilstaat. Of een paard dat niet in de trailer wil blijven staan, maar als je de stang er snel genoeg achter krijgt, kun je alsnog gewoon op pad. 

Grote kans dat dit zo gewoon is geworden voor je, dat je niet het idee hebt dat er een probleem is. Deze paarden laten echter duidelijk stressgedrag zien en dat los je niet op door het te negeren.

Als je nu denkt: ‘Lekker belangrijk of mijn paard stress heeft, dit werkt toch?’, dan kun je stoppen met lezen, want deze blog is bedoeld voor mensen die het liefst zo ontspannen mogelijk met hun paard samenwerken. Mensen die een paard willen dat mee wíl werken en niet gedwongen hoeft te worden. Oftewel: mensen die een paard hebben om plezier mee te maken en die daarbij hun eigen doelen en verwachtingen even opzij kunnen zetten. Raakt dit je? Wees blij, want dat betekent dat daar een mogelijkheid tot groei zit!

De grote vraag is volgens mij namelijk: wáárom kunnen deze paarden niet stilstaan? Daar kunnen legio redenen aan ten grondslag liggen en ik snap best dat ‘er omheen werken’ in de meeste gevallen sneller resultaat oplevert dan op zoek gaan naar de oorzaak. Dat laatste zorgt echter wel voor een duurzame oplossing, terwijl het eerste alleen symptoombestrijding is. Wat kan er dan zoal aan de hand zijn? Deze paarden kunnen pijn of ongemak ervaren, stress van de eigenaar overnemen, zich niet veilig voelen, verlatingsangst hebben etc. Zaken die volgens mij heel belangrijk zijn om te onderzoeken, zodat je zeker weet dat je met een paard werkt dat goed in zijn vel zit, zowel fysiek als mentaal.

We worden vrijwel allemaal geleefd door een (over)volle agenda en rennen van afspraak naar afspraak. Niet raar dus dat veel mensen om problemen heen werken in plaats van de tijd te nemen om op zoek te gaan naar de oorzaak ervan. Daarnaast leven veel mensen vooral vanuit het hoofd, waardoor zij ook hun paard rationeel benaderen, in plaats van even pas op de plaats te maken en écht naar het paard te kijken. Welke signalen geeft hij af? Wat probeert hij je te vertellen? Kun jij het geduld opbrengen om hiernaar te luisteren en te handelen?

Op het moment dat je kunt vertragen, kun je situaties ervaren zoals ze echt zijn. Je merkt bijvoorbeeld de signalen van je paard op als zijnde stress en realiseert je dat hij het spannend vindt. Op het moment dat je druk bent en veel in je hoofd zit, kun je het gedrag van je paard persoonlijk opvatten. Het kan voelen alsof je paard je in de maling neemt of stout is. Dit is nooit het geval, aangezien paarden de hersencapaciteit niet hebben om ons in de zeik te nemen. Merk je op dat je geïrriteerd raakt? Bedenk je dan dat dit niets over je paard zegt, maar wel iets over hoe jij zelf in je vel zit.

Vraag jezelf eens af of je wilt dat je paard ‘gewoon doet wat je vraagt’ of dat je wilt dat je paard intrinsiek (van binnenuit) gemotiveerd is om met je mee te werken. Als dat laatste het geval is dan is het interessant om te onderzoeken of jij misschien ook ongemerkt om problemen heen werkt. En zo ja, kijk dan eens hoe je die situatie op een andere manier kunt benaderen door op zoek te gaan naar de oorzaak van het gedrag. Hoe kun je je paard ondersteunen? Hoe kun je het makkelijker maken voor hem? Het wederzijds vertrouwen zal met deze aanpak groeien én je legt een stevige basis die ook van pas komt in andere (moeilijke) situaties.

Door Paula van de Geest
Gedragstrainer • Paardencoach • Dierenwelzijn • Schrijven • Humor