Eten
Eten Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Waarom een ‘quick fix’ je probleem niet oplost

Gedrag Column Verzorging Horsemanship

Problemen met je paard wil je liever gisteren dan vandaag opgelost hebben. Als je er zelf niet uitkomt, ga je op zoek naar iemand die je daarbij kan helpen. Aantrekkelijk zijn dan de experts die je een supersnel resultaat beloven. Hartstikke fijn natuurlijk als je paard na één of twee sessies alweer gewenst gedrag vertoont. De grote vraag is alleen: is de kern van het probleem getackeld of doet je paard alleen braaf wat er gevraagd wordt?

Daar geeft gedragstrainer en paardencoach Paula van de Geest antwoord op. 

In veel gevallen zijn gedragsproblemen complexer dan ze lijken. Een paard dat de trailer niet in wil, kan bijvoorbeeld ook stress ervaren in andere kleine ruimtes of misschien wel verlatingsangst hebben. En spanning kan bijvoorbeeld tijdens een buitenrit tot uiting komen, maar voort komen uit een paard dat in zijn algemeenheid een te hoge basisspanning heeft.

Je kunt het paard dan leren dat hij de trailer in moet lopen of zich rustig moet gedragen op buitenrit, maar daar verwijder je de angel niet mee. Je verandert weliswaar het gedrag van je paard, maar zijn mindset blijft hetzelfde.

Waar het om gaat is hoe jouw paard de betreffende situatie ‘ervaart’. Hij kan zich namelijk braaf gedragen, maar alsnog heel gestrest zijn en de trailer of de buitenrit als niet prettig ervaren. Het is dan een kwestie van tijd voordat het hem wederom teveel wordt en hij terugvalt in het ‘ongewenste gedrag’. Wat je wilt, is een paard dat zich ontspannen en goed voelt in de trailer en tijdens een bosrit. Dan heb je namelijk een paard dat van binnenuit gemotiveerd is om mee te werken, omdat hem dat een positief gevoel oplevert.

Bij mensen werkt dit niet anders. Stel dat jij een angst hebt voor liften. Waarschijnlijk voel je je dan in andere nauwe ruimtes evenmin op je gemak. Ook kan meespelen dat je moeite hebt met het loslaten van controle (je hebt tenslotte niets te zeggen over de werking van de lift). Misschien lukt het je om toch genoeg moed te verzamelen om de lift in te stappen. Je staat echter gespannen als een rietje, waardoor je je eigen angst bevestigt: in de lift staan is niet fijn! 

Als je, eventueel met hulp, stap voor stap leert ontspannen in de lift en controle kunt loslaten, zal je ervaren dat de lift helemaal niet eng is. Je stapt er voortaan met een hele andere mindset in, waardoor je er een neutraal of zelfs positief gevoel aan overhoudt.

Factoren als pijn, verkeerde voeding, trauma, miscommunicatie etc. kunnen allemaal een rol spelen bij probleemgedrag van je paard. Het kan een aardige zoektocht zijn om de oorzaak van het gedrag op te sporen én weg te nemen. Vaak willen mensen echter (heel begrijpelijk) zo snel mogelijk van het probleem af zijn. Heel cliché misschien, maar juist de reis van probleem naar oplossing is ‘where the magic happens’! 

Jij en je paard leren nieuwe dingen, maken persoonlijke groei door en leren elkaar nóg beter kennen. En, niet geheel onbelangrijk, je bent niet alleen met symptoombestrijding bezig, maar pakt problemen bij de bron aan. Daar is geduld voor nodig en dat gaat met ups en downs, maar het is o zo waardevol! Durf jij het aan?

Door Paula van de Geest
Gedragstrainer • Paardencoach • Dierenwelzijn • Schrijven • Humor