Band opbouwen
Band opbouwen Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

8 tips om een band op te bouwen met je paard

Fun Opvallend

Je bent als een blok voor een paard gevallen, maar je kunt niet direct van je paard verwachten dat hij ook een klik met jou heeft. Je zult erin moeten investeren om een band op te bouwen met je paard. Hieronder acht tips om je op weg te helpen.

1. Wees duidelijk, eerlijk en consequent

Net als in de omgang met mensen, moet een paard weten wat hij aan je heeft. Hij wil een bondgenoot, bij wie hij zich veilig voelt. Die veiligheid haalt hij uit duidelijkheid, eerlijkheid en consequent gedrag van jouw kant. 

Stel duidelijke grenzen over wat je paard wel en niet mag. Behandel je paard daarnaast op een eerlijke en respectvolle manier en blijf bij je plan. Wat hij vandaag niet mag, mag hij morgen ook niet.

2. Ga niet alleen naar je paard om te rijden

De omgang met een paard bestaat uit zoveel meer dan alleen rijden. Probeer in je drukke dagschema ook tijd vrij te maken om eens met je paard te wandelen, of laat hem eens dat lekkere sappige gras aan de andere kant van de omheining proeven.

Door andere dingen met je paard te doen, bijvoorbeeld ook door er gewoon te zijn en een praatje voor zijn box, wei of paddock te maken, bouw je een band met je paard op.

3. Geef je paard af en toe wat lekkers

Sommige mensen zijn fel tegen het snoepjes geven aan een paard, omdat ze schooigedrag kunnen gaan vertonen of bijterig kunnen worden. Soms kan het handig zijn om je paard er iets mee te leren, of om hem te kalmeren. 

Als je hem een snoepje geeft nadat hij iets engs moet doen, kan hij dat als positief ervaren. Maar je kunt je paard ook belonen na een training. Wil je voorkomen dat hij bijterig wordt, voer hem dan bij voorkeur uit een emmer.

4. Verdiep je in zijn lichaamstaal

Als je kijkt naar hoe een paard op bepaalde situaties reageert, kun je je daaraan aanpassen. Als jij je paard beter begrijpt, door naar zijn lichaamstaal te kijken, kun je beter met hem communiceren. Dat is vanzelfsprekend beter voor jullie band.

5. Geef je paard een uitgebreide borstelbeurt

Als je je paard een uitgebreide borstelbeurt geeft, kun je dat vergelijken met ‘het schoftje krauwen’ met soortgenoten. Zoek de plekjes die hij lekker vindt en let op zijn reactie. Zo maak je van het borstelen een innig moment samen met je paard.

6. Blijf je paard als een paard behandelen

Hoe graag jij ook samen met je paard wil zijn: jij blijft een mens en je paard blijft een paard. Jullie hebben ieder andere behoeften en andere interesses. Zo is een paard een kuddedier en heeft hij naast jouw aandacht nog meer behoefte aan contact met soortgenoten.

7. Geef je paard een ontspanningsmassage

Als je wat basistechnieken van paardenmasseren leert, kun je je paard laten ontspannen en hem beter in zijn vel laten zitten. Een goede basis voor een goede band.

8. Ga met je paard op avontuur

Spring eens over die boomstam in het bos, rijd eens met je paard op een andere locatie of ga op wedstrijd. Door af en toe wat anders te doen met je paard, leer je hoe hij op andere situaties reageert en daardoor leren jullie elkaar beter kennen. Hoe meer jullie op elkaar ingespeeld raken, hoe beter jullie band wordt.

Heb je nog meer tips die de band met je paard kunnen versterken? Vul het lijstje aan.

Bron: Bit & Cap naar een idee van The Spruce