Debby en Isabel met Lord Spring
Debby en Isabel met Lord Spring Foto: Privébezit

Debby en Isabel Nieuwenburg: “Genieten van een buitenrit is wat wij het liefste doen”

Fun Rassen Recreatie

Dat Debby Nieuwenburg en haar dochter Isabel plezier maken hoog in het vaandel hebben staan moge duidelijk zijn. Waar Debby voornamelijk op de menwagen zit, zit Isabel liever in het zadel van hun achtjarige Lord Spring. Met de bijna driejarige Sir Moon aan hun zijde gaat het viertal geregeld op buitenrit. 

Eerste eigen paard

Moeder en dochter hebben voorheen jarenlang verzorgpaarden gehad, maar besloten zeven jaar geleden de stap te nemen om een eigen paard te kopen. “Ik ben eigenlijk via Isabel in aanraking gekomen met de paarden”, steekt Debby van wal. 

“Ik ben daar vroeger niet mee opgegroeid, maar toen Isabel op jonge leeftijd een passie voor paarden ontwikkelde, werd mijn interesse ook gewekt. Zodoende zijn we zeven jaar geleden, na meerdere verzorgpaarden te hebben gehad, op zoek gegaan naar ons eerste eigen paard.”

Fijn karakter

Ze besloten op zoek te gaan naar een veulen en werden op slag verliefd op Lord Spring. “Hoewel het in het begin een uitdaging kon zijn om met zijn dominante gedrag om te gaan, is dat sinds zijn castratie veranderd. Het is een schat van een paard dat nooit een pas verkeerd zal zetten. We hebben hem eerst voor de kar beleerd en hem daarna pas zadelmak gemaakt. Hij was vanaf dag één heel makkelijk. Zelfs na een heftig ongeluk waarbij de kar omsloeg hebben we hem gewoon weer kunnen inspannen. Hij wist dat ‘Ho’ echt betekende dat hij moest stoppen. Dat is onze redding geweest.”

Ervaring opdoen

Zo’n twee jaar geleden kwam de jonge Sir Moon toevallig op Debby en Isabel’s pad. Ze waren direct weg van hem. Al heeft de nu bijna driejarige ruin wel een pittiger karakter dan Spring. “Moon is een stuk pittiger, maar wel heel lief en zachtaardig”, vertelt Isabel, die zich voornamelijk over Moon ontfermt. 

“Hij gaat al van jongs af aan mee op buitenrit. Dan nemen we een extra touw mee en loopt hij zo achter Spring of de menwagen aan. Het is leuk om te zien dat hij daar zo veel plezier uit haalt en op die manier al wat ervaringen kan meepakken voor later.”


Foto: Privébezit

Veelzijdig opleiden

Hoewel de ruinen totaal verschillen qua karakter, kunnen ze het heel goed met elkaar vinden. “Die twee hebben zo’n enorme klik, dat is echt leuk om te zien”, vertelt Debby. “Waar Moon heel expressief is, houdt Spring zich juist liever op de achtergrond. Toch kunnen ze het goed met elkaar vinden en heeft Spring Moon als het ware opgevoed.”

“We hopen Moon in de toekomst voor de kar en onder het zadel te beleren, zodat Isabel ook lekker met hem op pad kan. Genieten van buitenritten of een middagje ringsteken is wat wij het liefste doen met de paarden”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding