Afbeelding
Foto: Privébezit

Sharon Plugge: “Olaf was precies wat ik zocht”

Fun Rassen Recreatie

Hoewel Sharon Plugge en haar bijna één jaar oude Olaf (v. Osterkov’s Gulliver) pas een half jaartje een combinatie vormen, hebben ze samen al veel meegemaakt. De jonge ruin werd gediagnostiseerd met een zeldzame hartaandoening, maar dat weerhoudt Sharon er niet van om optimistisch te blijven en volop van haar speelse Fjord te genieten. 

Op slag verliefd

Toen Sharon afgelopen september op zoek ging naar haar eerste eigen paard, was er één ding zeker. Het moest en zou een Fjord worden. “Die liefde voor Fjorden heb ik al ontzettend lang, sinds mijn eerste verzorgpony”, steekt Sharon van wal. 

“Toen ik Olafs advertentie zag, was ik meteen enthousiast. Ik belde zijn eigenaren op en hoewel dat gesprek een mix van Nederlands, Engels en heel gebrekkig Duits was, heb ik een afspraak kunnen maken. Toen een vriendin, wiens mening ik erg belangrijk vond, en ik bij Olaf aankwamen, kon ik bij hem gaan zitten in de stapel hooi waarin hij lag te slapen. Je begrijpt wel dat ik direct verkocht was”, lacht ze. 


De eerste ontmoeting - Foto: Privébezit

“Precies wat ik wilde”

Hoewel de amazone in eerste instantie een iets oudere Fjord wilde, heeft ze absoluut geen spijt van haar keuze. “Olaf is lief, open, eigenwijs en heeft heel veel humor. Tenminste, dat vindt hij zelf”, lacht ze. 

“Hij is qua karakter precies wat ik wilde. Hij kijkt nergens van op, vindt het leuk om stukjes te wandelen en stelt zich nieuwsgierig op richting onbekende dingen. Ik kocht hem met de intentie om in de toekomst zo veelzijdig mogelijk met hem aan de slag te gaan. Helaas wordt het vanwege zijn gezondheid afwachten in hoeverre we die droom kunnen verwezenlijken.”


Foto: Privébezit

Hartaandoening 

De jonge ruin werd namelijk gediagnostiseerd met een hartaandoening. “Toen ik hem naar Utrecht bracht voor zijn castratie bleek hij een hartruis te hebben. Ik heb ze laten onderzoeken wat er precies mis was, maar er gingen een paar zenuwslopende dagen overheen tot ik hoorde wat er mis was. Hij heeft een insufficiëntie aan de klep van zijn longen naar zijn hart.”

“Het is een zeldzame hartaandoening die normaal gesproken pas op latere leeftijd ontdekt wordt. Dat ik het nu al weet, is uitzonderlijk. Hoe het zich later gaat uiten is nog heel erg onzeker, maar ik vind het fijn dat ik er nu wel al rekening mee kan houden dat hij bepaald werk misschien niet aankan. Momenteel vormt het nog geen probleem voor Olaf, maar het is wel belangrijk om het goed in de gaten te houden. Het kan namelijk alleen stabiel blijven of erger worden, minder erg worden kan helaas niet.”


Foto: Privébezit

“Het beste van twee werelden”

Toch gaat Sharon niet bij de pakken neer zitten. “De eerste twee weken vond ik het heel zwaar, maar nu kan ik er relatief makkelijk over praten. We zijn lekker bezig met het maken van wandelingen en vinden het leuk om samen te spelen. Het is een hele blij en vrolijk paardje.”

“Ik heb er bewust voor gekozen om hem niet naar een opfok te brengen. Mede omdat ik zijn gezondheid op deze manier goed in de gaten kan houden, maar ook omdat hij hier in een gemixte kudde van een leeftijdsgenootje én oudere paarden kan opgroeien. Hij leert nu al wat het inhoudt om onder de mensen te zijn, maar kan ook lekker paard zijn. Voor mij is dat het beste van twee werelden.”

“Zodra Olaf en ik eraan toe zijn wil ik hem op ons gemakje gaan beleren. Hoewel plezier maken voor mij absoluut op één staat, lijkt het me ook leuk om eens wat wedstrijdjes met hem te rijden. Ik heb geen haast en wil hem alle tijd geven, dus we zien wel hoe het gaat lopen!”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding