Afbeelding
Foto: Eliane van Schaik Fotografie

Saffa Farrag: “Foco en ik hebben al een lange weg afgelegd samen”

Fun Dressuur Horsemanship Rassen

Saffa Farrag raakte op jonge leeftijd al besmet met het paardenvirus. Hoewel ze in juni 2022 nog lang niet op zoek was naar een paard, kon ze de jonge Foco AM niet aan zich voorbij laten gaan. Ze werd op slag verliefd op de nu vijfjarige ruin en hoewel ze het het eerste jaar niet makkelijk hebben gehad, laten ze zich niet uit het veld slaan.

Op slag verliefd

Met een moeder die een eigen pony had, kon Saffa er als klein meisje niet omheen; ze raakte besmet met het paardenvirus, startte op haar zesde met paardrijlessen en al snel volgde een eerste eigen pony. Sinds juni 2022 is ze de trotse eigenaresse van PRE-ruin Foco AM. “Ik heb hiervoor een D-pony gehad”, steekt Saffa van wal. 

“Op de pensionstal waar hij gestald stond hadden ze een kleinschalige PRE-handel, waar ik Foco heel plotseling tegenkwam. Ik was destijds vijftien jaar oud en was nog helemaal niet van plan om de overstap naar de paarden te maken, maar Foco kon ik simpelweg niet aan mij voorbij laten gaan. Ik was op slag verliefd op hem.”

Lange weg afgelegd

Haar geluk kon dan ook niet op toen ze hoorde dat hij van haar was. “Wat mij zo aansprak aan Foco was zijn uitstraling. Hij heeft prachtige lange manen en heeft een hele zachtaardige blik. Toch was het eerste jaar met hem niet makkelijk. Hij was niet gewend om buiten te staan en had veel hengstengedrag.”

“De eerste paar weken heb ik urenlang met een longeertouw aan zijn halster vastgeklikt in het weiland gezeten, zodat hij rustig aan de vrijheid kon wennen zonder een gevaar voor zichzelf te zijn. We hebben al een lange weg afgelegd samen.”


Foto: Eliane van Schaik Fotografie

Spiegelen 

De verhuizing naar een kleinschaligere stal heeft de ruin goed gedaan. “Het afgelopen half jaar is Foco enorm veranderd. Hij wordt een stuk minder geprikkeld, wat echt een positieve invloed op hem heeft gehad. Foco kan mij enorm goed spiegelen. Aan de ene kant is het natuurlijk mooi dat hij mij zo aanvoelt, maar het kan ook nadelen hebben”, lacht ze.

Wedstrijden 

Eén van die nadelen is dat de ruin veel spanning opbouwt op wedstrijd doordat Saffa veel druk op zichzelf legt. “Hoewel het mijn plan was om hem uit te brengen in de dressuursport, staat dat nu even op een lager pitje. Ik leg altijd veel druk op mezelf tijdens wedstrijden, wat niet zo goed samengaat met dat spiegelen van Foco. Ik heb er daarom voor gekozen om de komende tijd even op de basis en het rechtrichten te focussen en de wedstrijden daarna weer verder op te pakken.”

“We zijn beiden nog jong, maar met de goede begeleiding van Jordy van Wijnen denk ik zeker dat het ons uiteindelijk gaat lukken om op een fijne wedstrijd te gaan. Het lijkt me gaaf om het Z te bereiken, maar ik wil er geen druk op leggen. Eerst maar eens ontspannen de baan rond!”, sluit ze af. 

Volg Saffa en Foco AM op Instagram: @saffa_farrag

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Eliane van Schaik Fotografie

Afbeelding