Afbeelding
Foto: @yarasterrefotografie

Dianthe Damkalis: “Bliksem en Kariq hebben mij geleerd dat je altijd naar je paard moet luisteren”

Fun Dressuur Recreatie Vrijheidsdressuur

Met zowel de negenjarige Bliksem als de achttienjarige Tariqi Kariq heeft Dianthe Damkalis een lange weg afgelegd. Haar pony’s hebben haar in de afgelopen jaren de grote waarde van begrip opbrengen voor je paarden geleerd, wat de amazone tot op de dag van vandaag nog doorvoert in haar veelzijdige trainingen. 

Uitdaging

Na jarenlang op de manege te hebben gereden en verzorgpony’s te hebben gehad, werd Dianthe achtenhalf jaar geleden de trotse eigenaresse van haar eerste eigen pony, een toen nog eenjarige Welsh x Shetlander-ruin genaamd Bliksem. “We waren op slag verliefd op Bliksem”, steekt ze van wal. “Hoewel ik net van de manege kwam en zowel mijn ouders als ik eigenlijk geen verstand hadden van jonge paarden, besloot ik de uitdaging aan te gaan.”

Opgebloeid 

“Ik heb Bliksem uiteindelijk zelf zadelmak gemaakt en ingereden, maar ik merkte al snel dat hij rijden eigenlijk niet zo leuk vindt. We raakten allebei het plezier kwijt en besloten het mennen een kans te geven. En dat bleek een hele goede keuze te zijn. Hij haalt enorm veel plezier uit het mennen en vindt vrijheidsdressuur ook heel erg leuk. Rijden was gewoon niets voor hem en sinds we dat niet meer doen, is hij enorm opgebloeid.”

“Waar ik een aantal jaar geleden nog op het punt stond om hem te verkopen, sloeg zijn gedrag na het volgen van grondwerk- en horsemanshiplessen volledig om. Het is bijzonder om te zien hoe een pony kan veranderen als er naar hem geluisterd wordt en je tijd en energie steekt in het creëren van een goede band.”


Foto: @fvdnphotography

“Hij kwam op mijn pad”

Zo’n vijf jaar geleden kocht Dianthe ook de nu achttienjarige Arabier Tariqi Kariq. “Vóór Kariq had ik een Haflingerruin, maar die heb ik uiteindelijk verkocht. Nadat hij hoefbevangen was geweest, werd het een heel ander paard en zat hij eigenlijk niet meer lekker in zijn vel.”

“De klik was er niet meer en hoewel ik normaal gesproken echt geen fan ben van paarden verkopen, leek het mij voor hem wel beter om een nieuw huisje te zoeken. Hij staat nu op een heel fijn plekje waar hij zich een stuk beter voelt. Vlak daarna kwam Kariq op mijn pad.”

Spanning 

“Hoewel hij totaal niet was wat ik zocht, was de klik er direct. Kariq is wat eenkennig, kan totaal niet tegen veranderingen en heeft een flinke gebruiksaanwijzing, maar is wel ontzettend lief. Hij heeft echt geen kwaad in de zin en vindt alles leuk; van dressuur, springen en crossen tot buitenrijden en Working Equitation.”

“Ik hoopte met hem de springsport in te gaan, maar omdat hij op wedstrijd veel spanning opbouwt, hebben we ons daar nog niet echt op gefocust. Ik vind het belangrijk dat hij plezier heeft in wat we doen en zich op zijn gemak voelt. Ik wil absoluut niet dat hij lichamelijke klachten krijgt van de spanning die hij op wedstrijd opbouwt. Gelukkig heeft hij daar tijdens crosslessen en op buitenritten veel minder last van.”


Foto: Privébezit

“Naar ze luisteren”

“Plezier maken blijft voor mij altijd voorop staan, met beide paarden. Met Bliksem hoop ik ooit een menwedstrijd te rijden, maar we gaan zien wat de toekomst brengt. Zolang wij beiden plezier hebben in wat we doen, is het voor mij goed. Hetzelfde geldt voor Kariq.”

“Kariq is niet het type paard waar je druk op moet leggen, omdat je zelf bepaalde doelen wil bereiken. Bij hem werkt het beter om gewoon per dag te kijken wat hij aangeeft en hoe hij zich voelt. Beide paarden hebben mij echt geleerd dat je naar ze moet luisteren”, sluit ze af.


Foto: @fvdnphotography

Bron: Bit & Cap

Foto’s: @fvdnphotography / @yarasterrefotografie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding