grazen
grazen

Wist je dit al over grazen?

Welzijn Opvallend Voeding Weidebeheer

Grazen is de basisbezigheid van je paard. Ze spenderen hele dagen met hun neus aan de grond, op zoek naar het lekkerste groene sprietje. Wist jij dit al over de favoriete hobby van je paard?

  1. Als ze de keuze hebben grazen paarden liever niet in de buurt van mest. Maar liefst 98 procent van de parasietenlarven wordt gevonden in een straal van één meter om de mest, dus paarden voorkomen deze larven binnen te krijgen door sommige stukken land onbegraasd te laten.
  2. Hoewel paarden die vrije toegang tot de weide hebben min of meer continu grazen, vinden er net na zonsopkomst en net voor het donker piekperiodes plaats. Paarden besteden ongeveer 70 procent van de daguren en 50 procent van de nachtelijke uren aan grazen.
  3. Geschat wordt dat een paard ongeveer 10 tot 17 uur per dag besteedt aan grazen, dit wordt opgedeeld in 15 tot 20 periodes.
  4. Paarden die maar een beperkte tijd op het land staan, hebben de neiging om met een grotere intensiteit te eten wanneer ze toegang hebben tot het gras. Daardoor krijgen ze een hoeveelheid gras binnen die ver boven die van een gemiddeld paard in dezelfde tijd ligt.
  5. Weides hebben een mix van koude seizoensgrassen, warme seizoensgrassen en gewassen. Paarden vinden die gewassen erg lekker, ze hebben een voorkeur voor luzerne, witte en rode klaver.

Bron: Equinews