Afbeelding

Heeft een paard echt een stal nodig?

Welzijn Opvallend Verzorging

Hoe vaak komt het wel niet voor dat paarden hun schuilstal helemaal niet gebruiken en lekker bij de bosrand gaan staan? Of dat je paard in de zomer juist veel meer in zijn stal staat? Er zijn genoeg redenen om een stal voor je paard te maken, maar heeft een paard een stal echt nodig? Dierenarts en wetenschapper Nancy Diehl legt uit.

Stallen en schuilstallen hebben veel voordelen. In extremere weersomstandigheden is het voor een paard moeilijker om zich warm te houden. Stallen zijn ook essentieel als een paard ziek is, oud, of om een andere reden extra zorg nodig heeft. Stallen zijn praktisch als we veel met onze paarden trainen en we gebruiken stallen natuurlijk ook gewoon omdat je zo meer paarden op één locatie kunt houden. Maar stallen hebben ook nadelen. Ze beperken ruimte en sociaal contact van paarden, moeten veilig en sterk gebouwd worden, tegen wind en regen kunnen, hoog en groot genoeg zijn moeten onderhouden worden.

Natuurlijke alternatieven

Er is veel onderzoek gedaan naar wat paarden nodig hebben of zouden kiezen als het gaat om stallen en schuilmogelijkheden. Wat denk je, gaat een paard vrijwillig in een stal staan als er ook andere opties zijn? Uit de meeste onderzoeken komt naar voren dat gezonde en goed geacclimatiseerde paarden gewoon buiten kunnen leven zonder stal of schuilstal, mits zij voldoende andere natuurlijke schuilmogelijkheden hebben. Denk hierbij aan bomen, struiken, houtwallen en heuvels.

Schuilmogelijkheden

Om goed buiten te kunnen leven zonder door mensen gemaakte schuilmogelijkheden is een gevarieerd landschap nodig. Zowel wilde als gedomesticeerde paarden kiezen in de loop van de dag of met de wisseling van de seizoenen voor verschillende ‘micro-habitats’. Wilde paarden trekken in zomer en winter vaak naar andere plekken in hun omgeving. Onze paarden doen dit vaak ook. In de morgen staan ze bijvoorbeeld langs de bosrand, als het zonnetje tevoorschijn komt gaan ze midden op de wei staan en als het weer slechter wordt schuilen ze bij een haag.

Paarden regelen hun eigen temperatuur

Daarnaast kunnen paarden hun eigen temperatuur goed regelen. Ze passen zich aan aan de weersomstandigheden en de omgeving waarin ze leven en veranderen mee met het seizoen. In de zomer hebben ze een dunne vacht en zweten ze om af te koelen. In de winter hebben ze een dikke vacht, die er samen met een laag lucht en huidvet voor zorgt dat ze goed geïsoleerd blijven en hun huid niet nat wordt. Beweging, eten en verteren helpt paarden van binnenuit warm te blijven.

Dus heeft een paard echt een stal nodig? Nee. Gezonde, goed geacclimatiseerde paarden zoeken bescherming in hun omgeving, zorgen voor de juiste vacht en kunnen zichzelf opwarmen of juist afkoelen.

Bit & Cap / The Horse