Poetsen
Poetsen

Het belang van goed poetsen

Welzijn Opvallend

Als het goed is, poets je je paard iedere keer voordat je gaat rijden. Maar hoe poets je dan? En doe je dat wel goed? Van een aantal lezers kregen we de vraag om hier eens over te schrijven. Dierenarts Channa de Graaf vertelt over het belang van poetsen, want even snel een borstel over je paard halen is lang niet altijd goed genoeg.

“Om goed te poetsen moet je eerst weten wat het doel van het poetsen is”, vertelt dierenarts Channa de Graaf. De basis is gewoon het schoonmaken van je paard, voordat je hem een zadel en hoofdstel opdoet, zodat er geen zand meer in de vacht zit. “Zo zorg je ervoor dat je paard geen schuurplekken krijgt.”

Isolatielaag

Als je paard een dikke wintervacht heeft en bijna altijd buiten staat, is het volgens Channa bijna onmogelijk om echt al het vuil eruit te krijgen. “Of je moet je paard wassen, maar dat wil je eigenlijk ook niet, want dan was je ook de isolatielaag ermee uit.”

Stevig poetsen

Toch is het wel belangrijk dat je, vooral op de plekken waar het tuig komt te liggen, stevig poetst. “Even snel een borstel erover halen werkt niet, dan haal je alleen het oppervlakkige vuil weg en daar wordt je paard niet schoner van.”

Het belang van poetsen

Buiten het feit dat het belangrijk is om te poetsen zodat je paard geen schuurplekken krijgt, is poetsen voor meer dingen belangrijk. “Door je paard grondig van top tot teen te poetsen kun je hem ook even volledig controleren. Je focust je echt op zijn vacht en zijn huid, als daar wondjes op zitten vallend die op.”

Massage

“Door je paard te roskammen, stimuleer je de doorbloeding van de huid. Dat is natuurlijk erg prettig voor hem en het is goed voor zijn huid en zijn vacht. Op die manier geef je hem een kleine massage,” aldus de dierenarts.

Bron: Bit & Cap