Afbeelding

Perlka® verzekert je van een robuuste en gezonde grasmat

Welzijn Verzorging Voeding Weidebeheer

Is kalkstikstof oftewel calciumcyanamide de ultieme oplossing? De ervaring van de laatste jaren heeft uitgewezen dat een evenwichtige en aangepaste stikstofvoeding met gelijktijdige optimale toevoer van calcium (kalk) beslist leidt tot een robuuste en gezondere graszode. Dit is van bijzonder belang voor paardenweiden, aangezien de ervaring ons leert dat ze wel tegen een stootje moeten kunnen. 

Bovendien draagt calciumcyanamide – met zijn speciale stikstofvorm en werkingsmechanisme – bij tot de activering van het ‘immuunsysteem in de bodem’. Dit betekent bijvoorbeeld dat een bemesting met Perlka® in het voorjaar de biologische activiteit in de bodem verhoogt en tegelijk de bacteriën bevordert, die op hun beurt schadelijke schimmels en belagers verdringen. 

Dit is gebleken uit de verschillende onderzoeksresultaten uit het verleden, want met elke maatregel die wij in een paardenweide treffen – in dit geval door een bemesting met minerale meststoffen –, beïnvloeden wij de microbiële populatie en de samenstelling daarvan.

Calciumcyanamide

Doordat veel bekende werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen niet meer worden gebruikt, bestaat er tegenwoordig nauwelijks nog een gepatenteerd middel tegen veel plagen, zodat alternatieve mogelijkheden voor schadepreventie moeten worden overwogen. Voorkomen kan daarbij een essentieel onderdeel zijn in het beheer van paardenweiden. 

Een algemene, optimale nutriëntenvoorziening van de planten draagt in het algemeen bij tot een betere weerstand tegen belagers en door de bodem overgedragen ziekteverwekkers. Bij gebruik van calciumcyanamide zijn ook veel positieve neveneffecten te verwachten die bijdragen tot een betere bodemgezondheid. Bovendien spelen hier ook de voordelen van het gestabiliseerde stikstofeffect een rol. In onderstaand schema wordt samenvattend weergegeven wat de voordelen van Perlka® zijn.


Gebruiksaanwijzing

Kalkcyanamide Perlka® is goedgekeurd als CE-meststof en komt overeen met het meststoftype ‘enkelvoudige vaste anorganische macronutriëntenmeststof’. Het bevat in totaal 19,8 % stikstof (N), 48 % CaO (calciumoxide) en ook 1,5 % magnesiumoxide (MgO) en heeft standaard een korrelgrootte tussen 0,8 mm en 3,5 mm. Nog voor het prille begin van de grasgroei wordt 300 tot 400 kg/ha kalkstikstof Perlka® op een vochtige bodem, maar droge graszode, gestrooid. 

Kalkstikstof Perlka® is de enige stikstofhoudende meststof die door het langzaam werkende stikstof zowel voor een gelijkmatige groei maar ook tot een gezondere graszode leidt. Perlka® kan het best in het vroege voorjaar (de bloeitijd van de Forsythia - Chinees klokje) worden gestrooid als de bodem al enigszins is opgewarmd. Dit kan al eind februari het geval zijn. De paarden kunnen veertien dagen na de bemesting de weide weer in. 


Jacobskruiskruid geen kans

In een goed onderhouden en dichte grasmat hebben bepaalde onkruiden zoals het Jacobskruiskruid geen kans om te woekeren. Wordt het onderhoud aan de weide verwaarloosd, dan is van het tegenovergestelde sprake. Raakt de graszode door te intensief gebruik uitgeput, dan kunnen de grassen de ontstane kale plekken niet snel genoeg meer sluiten. 

Vaak worden weiden echter ook overspoeld met zaden van aangrenzende percelen die niet worden onderhouden. Afspraken maken en samenwerken zijn dan een vereiste. Goed onderhouden weideland, waardoor een dichte graszode ontstaat, is het beste middel. Hiertoe zijn een regelmatige en evenwichtige bemesting, voldoende pauzes in het gebruik om de graszode te laten herstellen en het regelmatig maaien van de niet-gebruikte weidedelen belangrijk. Het kan niet voldoende worden herhaald: jacobskruiskruid moet absoluut van de weide worden verwijderd en vernietigd voordat de zaden zich vermeerderen! 

Met het opruimen van de mest op het land voorkom je dat er plekken ontstaan waar gras weelderig groeit en het Jacobskruiskruid goed gedijt. Door het jaarlijks toedienen van de langzaam werkende kalkstikstof, verhindert men tevens de verspreiding van Jacobskruiskruid.

P.S.: eventueel kan later op het jaar een aanvullende bemesting worden overwogen. Deze kan het best na de tweede groeiperiode, bijvoorbeeld na de hooiwinning medio juli, worden toegediend in de vorm van 200 tot 300 kg/ha Perlka®.

Dr. Wim Pacolet; Adviseur voor Alzchem Trostberg GmbH

Voor meer info zie ook www.perlka.com

Afbeelding
Perlka® is een unieke minerale meststof, die zijn weerga niet kent