hoeven
hoeven

Van hoefijzers naar blote voeten

Verzorging Verzorging Opvallend

Denk je eraan de ijzers van je paard te halen? Overleg dit dan altijd goed met je hoefsmid, hij (of zij) is de expert en kan je hierover advies geven wat voor jouw paard het beste is. 

Als je inderdaad de ijzers eraf haalt,  is het belangrijk dat je je inleest over deze manier van paardenmanagement. Je smid, de dagelijkse verzorging en het dieet van je paard kunnen wellicht gaan veranderen.

Een ijzerloos bestaan is aantrekkelijk om verschillende redenen. “Er zijn veel voordelen van blote voeten, vooral als je kijkt naar de bevindingen in recent onderzoek”, zegt hoefsmid Kelly Mount. Voordelen zijn lagere kosten, bekappen is goedkoper dan beslaan. Volgens Kelly hebben blote voeten ook een betere tractie dan beslagen exemplaren, blote voeten zorgen ervoor dat het paard natuurlijker en gezonder kan bewegen.

Hoefschoenen zijn een goede optie wanneer wat extra bescherming nodig is. “Hoefschoenen bieden extra bescherming wanneer je overgaat van ijzers naar blote voeten. Ook kunnen ze voor blijvende steun zorgen bij bijvoorbeeld hoefkatrol of dunne zolen, als dat nodig is”, aldus Kelly. “Hoefschoenen geven de voeten de kans om te genezen zonder de wonderlijke flexie van de voet te beperken, wat ijzers wel doen.”

Kelly merkt op dat wanneer het lichaam iets zelf niet kan corrigeren, hoefschoenen nog altijd beter zijn dan ijzer omdat ze zorgen voor meer flexie, het eerst landen van de hiel en zoolondersteuning. Dit zorgt ervoor dat het hoefmechanisme gezond blijft en het paard comfortabel.

Blootvoetse levensstijl

Voor je de ijzers er onder uit haalt moet je je bedenken dat een gezond blootvoets paard wellicht wat veranderingen vergt in de manier waarop je voor je paard zorgt.

Zowel blootvoets als beslagen hebben paarden kans op rotstraal, vooral wanneer ze op stal staan of in een kleine paddock. Urine en mest stapelen zich op rond de straal, wat resulteert in een bacteriegroei die gezonde weefsels eet.

Bij een ijzerloos paard is het extra belangrijk om hem vrij te houden van rotstraal, hij heeft namelijk geen ijzers die het contact met de grond verminderen. Rotstraal doet pijn en je paard voelt het extra als hij geen ijzers heeft.

Bron: Horse Channel | Bit & Cap